Koira katsoo
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Sikaripunkki koiralla

Artikkelin sisältö

Sikaripunkki – Demodex Canis on ulkoloinen, joka voi aiheuttaa demodikoosiksi kutsuttua ihosairautta. Loinen pesiytyy koiran ihon sisälle karvatuppeen.

Sikaripunkkia tavataan terveen ja oireettomankin koiran iholla ja oireita nähdään useimmiten vain pennuilla ja vastustuskyvyltään heikoilla yksilöillä. Sikaripunkit siirtyvät emolta pennuille 2–3 ensimmäisen elinpäivän aikana.

Sikaripunkin hoito ja ennuste riippuvat oireiden vakavuudesta, koiran iästä ja mahdollisista taustasairauksista.

Sikaripunkki
Sikaripunkki mikroskoopin alla

Sikaripunkille altistavat tekijät ja tartunta

Sikaripunkkia tavataan myös terveen koiran iholla oireettomalla koiralla, eli varsinaista tartuntariskiä loiset eivät aiheuta koirien välillä. Sikaripunkkien kannan hallitsematon lisääntyminen voi olla seurausta alentuneesta vastustuskyvystä esimerkiksi sairauden tai stressin seurauksena. 

Alttiudella nuoruusiän demodikoosin kehittymiseen on epäilty olevan myös perinnöllisiä syitä. Sikaripunkit siirtyvät emon iholta pennuille ensimmäisten elinvuorokausien aikana.

Sikaripunkkitartunnan aiheuttaman demodikoosin oireet

Sikaripunkin aiheuttama sairaus jaetaan paikalliseen ja yleistyneeseen demodikoosiin ja juveniiliin eli pentuiän demodikoosiin.

Sikaripunkki aiheuttaa oireilevalla yksilöllä karvanlähtöä, kutinaa, punoitusta ja hilseilyä iholla. Erityisesti nuoruusiän demodikoosin ainoa oire voi olla karvattomat ihoalueet pään seudulla ja eturaajoissa. Iholle voi muodostua märkäisiä näppylöitä, mustapäitä ja sekundaarisia bakteeritulehduksia ihon vaurioitumisen seurauksena. Oireileva ihoalue voi olla yksittäinen tai koostua useista leesioista. Vakavimmissa tapauksissa havaitaan yleistynyttä karvattomuutta ja ihotulehdusta. Turkki voi näyttää ”koinsyömälle” laikuittaisen kaljuuntumisen seurauksena.

Toisinaan oireileva alue on tassuissa, jolloin paiseinen tassutulehdus – furunkuloosi on tyypillinen oireenkuva. Tassut punoittavat, turvottavat ja voivat olla kipeät. Tassuihin rajoittunutta tartuntaa voidaan kutsua pododemodikoosiksi.

Paikallinen demodikoosi rajoittuu yhteen tai muutamaan pieneen ihoalueeseen. Tämä muoto sairaudesta on yleisin nuorilla, alle vuoden ikäisillä koirilla tavattava sikaripunkkitartunta. Tartunta on usein itsestään rajoittuva ja paranee muutamassa kuukaudessa ilman hoitoakin.

Yleistynyt demodikoosi on usein seurausta alentuneesta vastustuskyvystä tai piilevistä taustasairauksista. Sen hoitaminen voi olla hankalaa, sillä koiran ihon luontainen vastustuskyky ei kykene rajoittamaan loiskantaa alentuneen vastustuskyvyn seurauksena.

Sikaripunkkitartunnan aiheuttaman demodikoosin diagnosoiminen ja hoito

Diagnoosi perustuu oirekuvaan ja raapenäytteisiin iholta. Paranemista ja hoidon onnistumista seurataan säännöllisin kontrollikäynnein, jolloin ihon kunto arvioidaan ja raapenäytteet tutkitaan.

Oirekuvan ja esitietojen perusteella on tärkeää määritellä, onko kyseessä paikallinen vai yleistynyt demodikoosi, myös koiran iällä on merkitystä hoitosuunnitelman muodostamisessa.

 Paikallinen ja juveniili demodikoosi on usein itsestään rajoittuva ja varsinaista hoitoa ei välttämättä tarvita, ellei iholle ole kehittynyt esimerkiksi sekundaarisia bakteeritulehduksia.

Paranemista voidaan edesauttaa huolehtimalla tasapainoisesta ravinnosta ja stressittömästä elinympäristöstä.  Loisten määrää iholla voidaan paikallishoidolla pyrkiä vähentämään ja iholle voidaan käyttää antiseptisiä shampoopesuja ja voiteita. Toisinaan turvaudutaan ulkoloishäätövalmisteisiin loiskannan pienentämiseksi.

Yleistyneen aikuisiän demodikoosin hoidossa on tärkeää perehtyä mahdollisiin taustasyihin ja sairauksiin. Yleistynyt demodikoosi voi olla haastava hoitaa.

Demodikoosin ennuste

Pentuiän demodikoosilla on hyvä ennuste. Aikuisiän demodikoosiin liittyy usein taustasairauksia, jotka heikentävät vastustuskykyä ja ennuste voi olla heikko paranemiselle.

Samankaltaisia artikkeleita

Ihminen laittaa koiran tassuun sidettä
Haavojen ensiapu koiralla ja kissalla

Koiranomistajan perustaitoihin kuuluu haavojen ensiapu. Samat ohjeet pätevät sekä koirien että kissojen haavojen hoitoon. Oikeanlainen ensiapu ehkäisee pinnallisten haavojen tulehtumista ja estää syvempiä haavoja vuotamasta

Lue lisää »
Eläinlääkäri näyttää, kuinka koiralle annetaan ensiapua
Koiran ja kissan hätäensiapu

Hätäensiapu voi pelastaa koiran tai kissan hengen. Lue tästä artikkelista, millaista hätäensiapua erilaisissa tilanteissa tulee antaa. Ensiapu onnettomuuspaikalla Onnettomuuspaikalla on tärkeää käyttäytyä rauhallisesti. Auta loukkaantuneita

Lue lisää »
Kuvassa koiralle tehdään kuonosidettä.
Kuonositeen tekeminen koiralle

Loukkaantunut koira on lähes aina shokissa, jolloin se voi purra myös tuttujakin ihmisiä. Käsittele siis koiraa varoen. Ensiaputilanteita varten on hyvä tietää, kuinka tehdä koiralle

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.