Koira työpaikalla
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koira työpaikalla

Artikkelin sisältö

Koirat vaikuttavat positiivisesti ihmisten fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Tutkimusten mukaan koirat voivat lievittää ihmisten stressiä työpäivän aikana ja parantaa stressinhallintakykyä. Koiran läsnäolo voi siis hyödyttää koko työyhteisöä. *)

Koiran vaatimat lyhyet jalottelut ja rapsutteluhetket tauottavat työpäiviä luonnollisesti. Lyhyet tauot vievät ajatukset hetkeksi pois työnteosta, mikä usein tehostaa työskentelyä ja auttaa keskittymään paremmin.

Koira toimii työpaikalla myös jäänrikkojana. Koirasta on helppo jutella ohimennen työkavereiden kanssa ja spontaanit keskustelut lisäävät yhteisöllisyyttä työpaikalla.

Koira työpaikalla, mitä mukaan?

Hyvin koulutettu koira on helppo ottaa mukaan uusiin paikkoihin, joten myös työpaikalle tuominen onnistuu vaivattomasti.

Koira ei yleensä tarvitse mitään erityistä viihtyäkseen työpaikalla. Koiralle on hyvä laittaa oma makuupaikka työpaikalle, jossa se voi rauhassa viettää aikaa työpäivän ajan. Lisäksi sillä pitää olla vettä saatavilla koko päivän ajan.

Jos koira viettää työpaikalla pitempiä työpäiviä, sille kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi aktivoivia leluja. Näin koiralla riittää tekemistä ja sen ongelmanratkaisukyky paranee samalla, kun ihmiset saavat rauhassa keskittyä omiin töihinsä.

Sovitut säännöt helpottavat arkea

Työpaikoilla koiran mukana tuomiseen kannattaa kehittää selkeät yhteiset säännöt. Koirien voi esimerkiksi antaa kulkea vain tietyissä tiloissa. Koirat kannattaa huomioida myös työpaikan siivousta suunnitellessa, sillä koirien takia tiloja saattaa joutua siivoamaan aiempaa säännöllisemmin.

Yhteisissä säännöissä kannattaa sopia myös siitä, millaiset asiat työpaikalle tuotavan koiran täytyy osata. Hyvin koulutettu koira häiritsee vain harvoin ihmisten työskentelemistä ja tulee toimeen muiden koirien kanssa.

Koko työyhteisön suostuminen koirien tuomiseen työpaikalle on tärkeää, sillä osa samoissa tiloissa työskentelevistä työntekijöistä voi olla koirille allerginen. Eläinlääkäri Maria Konkonen muistuttaa, että kaikki koirat allergisoivat jonkin verran. Allergisoivaa hilsettä on kaikissa koirissa, ja lisäksi myös muut eritteet, kuten sylki, voivat aiheuttaa allergiaoireita.

Millainen koira sopii työpaikalle?

”Erityisen seuralliselle koiralle yksin kotiin jääminen voi olla stressaavaa, joten silloin töihin mukaan tuleminen voi olla koiran kannalta ihanneratkaisu”, Konkonen sanoo.

Parhaiten työpaikalle sopii luonteeltaan rauhallinen ja seurallinen koira, joka tulee hyvin toimeen sekä ihmisten että muiden koirien kanssa. Pienet seurakoirat voivat olla helpoiten lähestyttävimpiä niiden mielestä, jotka eivät ole tottuneet olemaan koirien kanssa. Tärkeintä on kuitenkin, että koira on kiltti ja käyttäytyy hyvin.

Jos koira vahtii herkästi, se ei välttämättä sovellu toimistokoiraksi. Samoin hyvin arat koirat saattavat stressaantua vieraiden ihmisten kohtaamisesta. Silloin koira voi viihtyä paremmin yksin kotona sen sijaan, että se otetaan mukaan töihin.

”Jos koiralla on trimmattava turkki, voi olla, että allergisoivaa hilsettä lentää ilmassa vähemmän, kun ei ole irtoavaa karvaa. Mutta ei ole olemassa kokonaan allergiavapaita koiria”, Konkonen sanoo.

Vaikka koira on mukana työpaikalla, yksinolon opettelu myös tärkeää

Vaikka koira kulkee säännöllisesti mukana työpaikalla, on erittäin tärkeää opettaa koira olemaan myös yksin. Jos mahdollista, koira olisi hyvä jättää edes pieniksi hetkiksi yksin kotiin. Näin yksinjääminen pysyy koiran mielessä, vaikka ajallisesti se olisikin yksin vain hyvin lyheyn aikaa vaikka ruokakaupassa käynnin ajan. Jos ollaan koko ajan fyysisesti hyvin lähekkäin, koko päivän kestävä yksinolo äkkiseltään voi lemmikistä tuntua ahdistavalta

Lemmikin ulkoilu- ja ruokailurytmi olisi hyvä pitää samana kuin se on päivinä jolloin koira ei ole mukana toimistolla.

Koiralle on hyvä tarjota myös itsenäistä tekemistä, ettei kaikki tekeminen päivän aikana liity ihmisiin. Tällaisia ovat koiralla mm. erilaiset puuhalelut ja puruluut.

Lähteet:

  • Katcher et al, 1983
  • Barker, Randolph & Knisely, Janet & Barker, Sandra & Cobb, Rachel & Schubert, Christine. (2012). Preliminary investigation of employee’s dog presence on stress and organizational perceptions. International Journal of Workplace Health Management. 5. 15-30.
  • Kennelliitto: Hyvää elämää koiran kanssa

Samankaltaisia artikkeleita

Koira nukkuu sohvalla
Koiran univaikeudet

Koiran uni takaa, että sen keho ja mieli palautuvat päivän rasituksesta. Koska koira vaipuu nopeasti syvään uneen, jo lyhyet nokoset virkistävät koiraa ja antavat energiaa

Lue lisää »
Koira nukkuu omassa pedissään
Koiran uni

Koira näkee unta Koira näkee unta todennäköisesti samaan tapaan kuin ihminen. Koiran unet käsittelevät mahdollisesti niitä asioita, joita ne päivän aikana tekevät. Unissaan ne saattavat

Lue lisää »
Nainen ja koira vaeltamassa
Retkeily ja vaellus koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Ihminen laittaa koiran tassuun sidettä
Haavojen ensiapu koiralla ja kissalla

Koiranomistajan perustaitoihin kuuluu haavojen ensiapu. Samat ohjeet pätevät sekä koirien että kissojen haavojen hoitoon. Oikeanlainen ensiapu ehkäisee pinnallisten haavojen tulehtumista ja estää syvempiä haavoja vuotamasta

Lue lisää »
Eläinlääkäri näyttää, kuinka koiralle annetaan ensiapua
Koiran ja kissan hätäensiapu

Hätäensiapu voi pelastaa koiran tai kissan hengen. Lue tästä artikkelista, millaista hätäensiapua erilaisissa tilanteissa tulee antaa. Ensiapu onnettomuuspaikalla Onnettomuuspaikalla on tärkeää käyttäytyä rauhallisesti. Auta loukkaantuneita

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.