koira makaa
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koira ontuu ja varoo astumasta kipeälle jalalle

Artikkelin sisältö

Kun koira ontuu, on se hyvä viedä eläinlääkärin tutkittavaksi etenkin, kun ontuminen on toistuvaa tai voimakasta tai se jatkuu pitkään.

Eläinlääkärissä tehdään laaja ontumatutkimus. Syyn selvittämiseksi tarvitaan mahdollisesti diagnostista kuvantamista, kuten röntgen- tai ultraäänitutkimus. Kun ontumisen syy on selvillä, tehdään yksilökohtainen hoitosuunnitelma ja kuntoutussuunnitelma.

Mistä ontuminen johtuu?

Koiran ontuminen johtuu lähes poikkeuksetta raajan kivusta, jonka vuoksi koira ei pysty varaamaan painoaan tasaisesti raajaparille. Koira varoo astumasta kipeälle jalalle, minkä vuoksi liike menee epätasapainoiseksi ja koira ryhtyy ”klenkkaamaan”. Se että koira ontuu, mutta ei olisi kipeä, on totta vain hyvin harvoissa tapauksissa.

Koira ontuu, milloin eläinlääkäriin?

Kertaluontoista, lyhytkestoista ontumista ei tarvitse välttämättä näyttää eläinlääkärille, mutta mikäli ontuminen on voimakasta, jatkuu pitkään tai on toistuvaa, on ehdottomasti hyvä selvittää ontuman syy ja yrittää löytää sille mahdollisimman sopiva hoito.

Koiran ontumisen tutkiminen

Jos koira ontuu, kannattaa varata aika liikuntaelinvaivoihin perehtyneelle eläinlääkärille ja kirjata ylös ontumaan liittyviä asioita, kuten:

  • milloin ja miten ontuma alkoi, onko sitä ilmennyt pidemmän aikaa vai onko kyseessä ”uusi vaiva”
  • milloin ontumista eniten ilmenee
  • Ilmeneekö ontuma rasituksessa ja jos niin minkä tyyppisessä rasituksessa
  • Ilmeneekö ontuma rasituksen jälkeisen levon jälkeen
  • onko jotain muita vanhoja vaivoja ja niin edelleen. 

Mukaan klinikalle kannattaa tuoda vanhat potilastiedot mahdollisista ontumajaksoista ja niiden hoidosta ja mahdolliset vanhat röntgenkuvat. Koirasta kannattaa ottaa videota, jossa koira ontuu, jotta eläinlääkäri pääsee varmasti näkemään miltä ontuma näyttää. Usein, etenkin jos ontumaoireilu on hyvin vaihtelevaa, ei ontuma ehkä ole lainkaan nähtävissä klinikalla. Silloin videosta on erityisen suuri hyöty.

Koiran ontumisen hoito

Klinikalla perehdytään omistajan kertomaan historiaan ontumasta, tehdään laaja ontumatutkimus, jossa koira liikutetaan, hyppyytetään, juoksutetaan eri askellajeissa ja arvioidaan ontumaa. Liikuntaelimistöä tunnustellaan ja taivutellaan ja päädytään ehkä jonkinlaiseen diagnostiseen kuvantamiseen kuten esimerkiksi röntgentutkimukseen, ultraäänitutkimiseen tai tietokonetomografiakuvaamiseen.

Myös nivelnestenäytteitä ja koepaloja voidaan ottaa oikeaan diagnoosiin pääsemiseksi. Kun diagnoosi on selvillä, tehdään yksilökohtainen hoitosuunnitelma ja kuntoutussuunnitelma, jotta koira saataisiin takaisin kuntoon.

LUE: Koiran nivelrikko

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.