Koiran silmä
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran silmä vuotaa ja punoittaa, koira siristelee silmiä

Artikkelin sisältö

Koiran silmät voivat ärtyä monesta eri syystä. Usein silmän ärsytyksen syynä voi olla jokin vamma, tulehdus tai silmää ympäröivän sidekudoksen ärsytys. Taustalla voi olla myös perinnöllinen silmäsairaus tai jokin yleissairaus.

Ärsytysoireita ovat mm. silmän vuotaminen ja punoittaminen sekä silmien siristely. Useimmiten eläinlääkärille ei ole kiire lievien oireiden kohdalla, mutta koira kannattaa viedä pikaisesti tutkittavaksi, jos oireet jatkuvat tai jos oireet ovat voimakkaat tai koira on kivulias. 

Ärtyneen silmän oireet

Saamme usein vastaanotolle kysymyksiä, miten tulisi toimia kuin koiran silmä on ärtynyt. Yleispätevää vastausta on mahdoton antaa koiraa tutkimatta, koska koiralla voi ilmetä silmän ärsytysoireita todella monesta eri syystä. Useasti kyseessä on silmää ympäröivän sidekudoksen ärsytys, eikä välttämättä itse silmän. Kyseessä voi olla esim. vamma, tulehdus, immunologinen sairaus tai perinnöllinen silmäsairaus. Kyseessä voi olla myös jokin yleissairaus kuten diabetes, allergia tai verenpainetauti.

Silmän ärtyneisyyden merkkejä ovat mm.

  • Silmän siristely, joka johtuu kivusta tai valonarkuudesta, 
  • Punoitus, joka voi olla lisääntynyttä verentungosta suonissa tai jopa verenvuoto eli mustelmaisuus, 
  • Kyynelvuoto, joka voi olla kaikkea kirkkaan kyynelnesteen ja paksun märkäisen eritteen väliltä.

Koiralla ärtynyt silmä, milloin eläinlääkäriin?

Mikäli oireet ovat hyvin lievät, esimerkiksi lievää punoitusta ja rähmintää, eläinlääkäriin ei lähtökohtaisesti ole tulipalokiire. Kotikonsteja silmän lievän silmätulehduksen hoitoon on kostutustipat, joita saa ilman reseptiä joko klinikalta tai apteekista. Jos silmiä ympäröivä iho kostuu kovasti, tulee alue pyrkiä pitämään pitää puhtaana ja kuivana iho-ongelmien välttämiseksi. Eläinlääkäriin pitää suunnata viipymättä, jos oireet pahenevat tai mikäli ne jatkuvat muuttumattomina yli vuorokauden.

Koira pitää viedä nopeasti eläinlääkäriin aina, mikäli silmän oireet ovat voimakkaat tai koira on kivulias eli koira vaikuttaa vaivaantuneelta tilanteesta. Joskus on tarve lähteä myös päivystysluonteisesti keskellä yötäkin eläinlääkärille. Päivystys- tai yleiseläinlääkäri pystyy antamaan ensiavun ja arvioimaan, vaatiiko kyseessä oleva tilanne jatkotutkimuksia ja silmiin erikoistuneen eläinlääkärin arviota.

Lue koiran silmätulehduksesta täältä.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.