koiranpentu
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiranpennun ruokinta

Artikkelin sisältö

Koiranpennulla, kuten aikuisellakin koiralla, tulee olla raikasta ja puhdasta vettä saatavilla koko ajan. Päivässä koira juo vettä noin 50 ml elopainokiloaan kohden. Juodun veden määrä kuitenkin vaihtelee sen mukaan millaista ruokaa koira syö. Jos koiranpennun ruoka sisältää itsessään jo vettä paljon, erikseen juodun veden tarve on vähäisempi.

Vedensaantia ei tule rajoittaa, paitsi jos koiranpennulla on rajua tai jatkuvaa oksentelua.

Miten usein koiranpentu tulee ruokkia

Pieni koiranpentu syö yleensä neljä kertaa päivässä. Ensimmäinen ateria tulee tarjota pian heräämisen jälkeen. Sopiva ruokintaväli on 4 tuntia.

Koiranpennun kasvaessa ruokintavälejä harvennetaan ja yleisesti ottaen nelikuinen koiranpentu pärjää kolmella ruokintakerralla per päivä.

Kun pentu on 7 kk ikäinen sille voidaan tarjota ruoka pari kertaa päivässä ja vuoden ikäiselle koiralle kerran päivässä.

Koiranpennun tyhjän mahan oksentelu

Mikäli ruokintakertojen vähentäminen aiheuttaa ns. tyhjän mahan oksentelua, kannattaa ruokintakerroissa palata aiempaan ja yrittää myöhemmin uudestaan ruokintavälin harventamista.

Jos koiranpentu oksentaa yöllä tai aamulla keltaista vaahtoa on kyse juuri tyhjän mahan oksentelusta. Satunnainen tyhjän vatsan oksentelu ei ole vaarallista, mutta usein toistuessaan se voi aiheuttaa esim. ruokatorven ärtymistä. Jos oksentelu ei lopu ruokintakertoja lisäämällä, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin mahdollisten vakavienkin sairauksien poissulkemiseksi.

Koirat ovat yksilöitä myös ruokinnan suhteen, joten joillekin voi olla parempi antaa ruokaa useamman kerran päivässä jatkossakin.

Koiranpennun ruokintavaihtoehdot

Kasvattajat antavat usein koiranpennun mukaan ruokaa, jota se on syönyt syntymäkodissaankin. Tällä mukana tulevalla ruoalla voi jatkaa tai vaihtaa sen tarvittaessa uuteen ruokaan. Uusi ruoka vaihdetaan kuitenkin asteittain, äkillinen ruoan vaihto aiheuttaa monesti ripulin.

Koiranpentu tarvitsee ravinnostaan proteiinien, hiilihydraattien ja rasvan lisäksi jonkin verran kuituja. Tämän lisäksi ravinnossa tulee olla kasvun kannalta tarpeellisia vitamiineja, hivenaineita, mineraaleja, antioksidantteja ja rasvahappoja. Joidenkin ravintoaineiden (kalsium ja fosfori) osalta määrän lisäksi tärkeää on niiden välinen suhde. Sekä liiallinen, että liian vähäinen kalsiumin saanti on koiranpennulle haitallista.

Kuivaruokamerkeillä on useimmiten tarjolla eri kokoisille koirille sopivia ruokia. Varmista, että valitsemasi ruoka on täysravintoa. Isoa rotua edustavilla koiranpennuilla on eri ravitsemukselliset tarpeet kuin pienillä, joten penturuoka tulee valita rodun koon mukaan. Penturuokaa kannattaa jatkaa pienillä koirilla noin vuoden ikään asti ja isompien rotujen pennuilla noin 1,5 ikäiseksi asti.

Kuivaruokien lisäksi muita ruokintavaihtoehtoja on raakaruokinta tai ruokinta itsetehdyllä kotiruualla. Koiranpennun ruokinnalla luodaan pohjaa tulevaisuudelle. Mikäli koiranpennun vatsa ei kestä esim. raakaruokintaa, ei ole mitään syytä jatkaa kyseisellä ruokavaliolla.

Mikäli et ole pitkälle perehtynyt koiran ruokintaan, niin kannattaa koira ruokkia hyvälaatuisella valmisruoalla. Tällöin tarjoat koiranpennulle varmasti sen kasvulle välttämättömät ravintoaineet. Jos haluat koostaa itse koiranpennun ruuan, kannattaa varata aika koirien ravitsemukseen perehtyneelle ravitsemusneuvojalle.

Koiranpennun huono ruokavalio

Huono ruokavalio voi aiheuttaa koiranpennulle mm.:

  • heikkoa kasvua ja lihaskatoa
  • lisääntynyttä sairastelua
  • elottoman turkin
  • anemiaa
  • oppimisvaikeuksia
  • syömättömyyttä

Mikäli koiranpennulla on ilmavaivoja, uloste ei ole kiinteää tai uloste haisee pahalle, ruokavaliossa on todennäköisesti jotain pielessä. Tällöin kannattaa kokeilla toista ruokaa. Mikäli pentu on ripulilla, tulee yleiskuntoa seurata tarkasti. Koiranpentu kuivuu hyvin nopeasti, joten yleiskunnon heiketessä pentu tulee viedä nopeasti eläinlääkäriin myös päivystysaikaan. Lue lisää ripulista.

LUE PENTUOPAS TÄÄLTÄ!

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.