Kissanpentu
Kirjoittaja
Milla
Hakala
Eläinlääkäri, ell

Kissan rokotukset

Artikkelin sisältö

Suomessa kissat suositellaan rokotettavaksi kissaflunssia (herpes- ja kalikivirus) sekä kissaruttoa (panleukopenia) vastaan. Rabies-rokotusta suositellaan erityisesti ulkoileville kissoille.

Kissan rokotusohjelma

Kissanpennut rokotetaan ensimmäisen kerran kissaflunssat ja kissarutto-yhdistelmärokotteella 12 viikon iässä. Tämän jälkeen tehosterokotus annetaan 16 viikon iässä, jolloin samalla voidaan antaa myös rabies-rokotus.

Penturokotusten jälkeen seuraava rokotus on 1 vuoden iässä ja tämän jälkeen rokotukset uusitaan 1-3 vuoden välein riippuen rokotteesta. Kissanäyttelyihin vaadittavat rokotteet voivat poiketa tästä, joten näyttelyihin mentäessä kannattaa tarkastaa näyttelyihin vaadittavat rokotteet Suomen Kissaliitto ry:n kotisivuilta. 

Kissojen rokotusohjelma taulukkona:

12 vko Kissaflunssat ja kissarutto
16 vko Kissaflunssat, kissarutto ja rabies
1 v Kissaflunssat, kissarutto ja rabies
Myöhemmin

Vuosittain kissaflunssia vastaan

Muut valmisteyhteenvedon mukaan, yleensä 3 vuoden välein.

Kissan rokotus kissaruttoa vastaan

Kissarutto eli kissan panleukopenia on viruksen aiheuttama kissojen välinen tartuntatauti. Kissarutto on erittäin tarttuva ja se leviää kissasta toiseen yleensä ympäristön välityksellä. Myös pentu voi saada tartunnan emoltaan kohdussa. Panleukopenia-virus voi säilyä ympäristössä jopa kuukausia infektiivisenä. Sairastuneet kissat erittävät suuria määriä virusta ulosteessaan. Kuitenkin epäsuora tartuntareitti on yleisin, jolloin esimerkiksi ihmisten vaatteissa ja kengissä voi virus levitä myös sisäkissoihin. 

Kissaruton oireena on tyypillisesti ripulia, oksentelua ja syömättömyyttä. Kuolleisuus on suuri, etenkin kissanpennuilla on todettu yli 90 %:n kuolleisuus tautiin. Suomessa kissaruttoa tavataan melko yleisesti, mutta rokotteella on saatu hyvä suoja tautia vastaan. Jos pennun emo on rokotettu kissaruttoa vastaan, pennulla on suoja maternaalisten vasta-aineiden ansiosta 12 viikon ikään saakka. Ensimmäinen kissaruttorokotus annetaankin yleensä 12 viikon iässä.

Kissan rokotus kissaflunssia vastaan

Kissaflunssalla tarkoitetaan kissan ylempää hengitystietulehdusta, jonka tyypillisimpiä aiheuttajia ovat kissan herpesvirus sekä kissan kalikivirus. Tartunta tapahtuu yleensä suorassa kontaktissa kissojen välillä, mutta myös eritteiden tai esimerkiksi hoitotarvikkeiden välityksellä. 

Tyypillisiä kissaflunssan oireita ovat aivastelu, sierainvuoto, nenän tukkoisuus sekä vuotavat silmät. Lisäksi voi esiintyä yskää, huonontunutta ruokahalua sekä haavaumia suun limakalvoilla. Tyypillisesti kissat paranevat taudista muutamassa viikossa, mutta jälkitauteina voi esiintyä keuhkotulehdusta. Rokotettu kissa voi saada kissaflunssan, mutta oireet ovat tavallisesti lievempiä, kuin rokottamattomalla kissalla.

Kissan rokotus rabiesta vastaan

Rabies eli raivotauti on viruksen aiheuttama zoonoosi, joka leviää pureman välityksellä. Kotieläimistä tautia levittävät koira ja kissa, luonnonvaraisista eläimistä kettu, supikoira, susi ja mäyrä. Rabiesta esiintyy myös lepakoissa. Virus leviää aivoihin, aiheuttaa aggressiivista käytöstä ja lopulta kuoleman. 

Suomessa rabies kuuluu lakisääteisesti vastustettaviin, vaarallisiin eläintauteihin. Rokottamalla kissat rabiesta vastaan ehkäistään kissojen saama infektio sekä taudin leviäminen mahdollisesti muihin eläimiin tai ihmisiin. Raivotautirokotusta suositellaan ainakin vapaasti ulkoileville kissoille.

Ennen kissan rokotusta

Kissanpennut madotetaan 1-2 viikkoa ennen pentuajan rokotuksia ilman ulostenäytteen tutkimista.

Aikuisen sisäkissan sisäloishäädön tulisi perustua ulostetutkimukseen. Ulostetutkimuksessa saadaan selville mikä loinen on kyseessä, ja kissa voidaan lääkitä oikealla lääkkeellä. Tutkituttamalla ulosteet vältytään turhalta lääkitsemiseltä ja lääkeresistenssin kehittymiseltä. Mikäli ulostenäytettä ei ole mahdollista tutkia, suosittelemme myös aikuisen kissan sisäloishäätöä ennen rokotuksia.

Aikuisella vapaasti ulkoilevalla kissalla tartuntapaine saaliseläinten kautta on paljon sisäkissoja suurempi, ja näille voidaan loishäätö antaa suolinkaisiin ja heisimatoon tehoavalla valmisteella esimerkiksi n. 4 kertaa vuodessa.

Kissan tulisi olla rokotushetkellä terve. Sairas kissa ei muodosta vasta-aineita tarpeeksi ja rokotesuoja voi jäädä näin ollen heikommaksi ja mahdolliset rokotteen sivuvaikutukset voivat olla voimakkaampia.

Kissan rokotuskäynti

Loishäädön tai ulostenäytteen tutkimuksen jälkeen terve kissa voidaan tuoda rokotukseen eläinlääkäriasemalle. Käynnillä eläinlääkäri tekee kissalle terveystarkastuksen ja rokottaa kissan. Rokotukset merkitään joko kissan omaan rokotuskorttiin tai passiin.

Neuvomme sinua mielellämme rokotusohjelman noudattamisessa. Tervetuloa rokotuksille

Samankaltaisia artikkeleita

Oranssi kissa nukkuu pöydällä aurinkoisessa kohdassa
Kissan unentarve

Muihin eläimiin verrattuna kissat tarvitsevat paljon unta. Kissat nukkuvat yleensä vähintään 15 tuntia vuorokaudessa. Jotkin kissat voivat kuitenkin olla unessa jopa 20 tuntia vuorokaudesta. Kissan

Lue lisää »
Kissa makaa sängyllä
Kissaflunssa

Kissaflunssalla tarkoitetaan eri virusten ja bakteerien aiheuttamia kissan flunssaoireita. Voimassa oleva rokotus ehkäisee oireiden saamista ja vähentää todennäköisyyttä, että kissa levittäisi tautia eteenpäin. Kissaflunssaa aiheuttavat

Lue lisää »
Oranssi kissa makaa nurmikolla ja katsoo kameraan
Kissan sirutus

Mitä mikrosiru hyödyttää? Suomessa hylätään Suomen eläinsuojelu SEY:n arvion mukaan vähintään 20 000 kissaa vuodessa, minkä vuoksi käynnissä on kissakriisi. Kissan sirutus ja rekisteröiminen voivat

Lue lisää »
Kissa makoilee sängyllä ja omistaja silittää sen päätä
Vanhan kissan sairaudet

Vanhuuden merkit Yleisen määritelmän mukaan seniorikissat ovat 11—14-vuotiaita ja vanhuksia taas ovat yli 15-vuotiaat kissat. Lemmikkikissat elävät yhä pidempään, ja eläinlääkärin vastaanotolla yli 15-vuotiaat kissamummut

Lue lisää »
Omistaja pesee kissaa
Kissan peseminen

Kissan peseminen on tarpeellista silloin, jos kissa ei jostain syystä pysty puhdistamaan turkkiaan nuolemalla tai kun turkin puhtaanapito vaatii lisäksi myös vesipesua. Pitkäkarvaiset ja karvattomat

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.