Kissan hammasyöpymä
Hammassyöpymä on yleinen hammassairaus kissoilla, jossa hampaan rakenne alkaa tuhoutua tuntemattomasta syystä. Hampaisiin voi kehittyä syöpymä eri tutkimusten mukaan jopa 30-75%:lle kissoista niiden elinaikana. Riski sairastumiseen nousee iän mukana, mutta nuorillakin kisoilla voi esiintyä hammassyöpymää. Ensimmäiset muutokset hampaisiin ilmestyvät tavallisesti 4-6 vuotiailla kissoilla. Hammassyöpymästä voivat kärsiä niin rotukissat kuin maatiaiskissatkin, mutta rotukissoilla voi olla suurempi alttius sairastumiseen. Joidenkin tutkimusten mukaan naaraskissojen taipumus sairaustua on jonkin verran suurempi, toisten tutkimusten mukaan sukupuolella ei ole vaikutusta.
Kuva: Hammassyöpymä juurissa ja kruunussa
Kissan hammassyöpymän oireet
Kissan hammassyöpymä voi oirehtia monin eri tavoin ja oireina voi olla:
- kuolaaminen
- hampaiden kalistelu
- alaleuan vapina
- hampaiden narskuttelu
- suun raapiminen
- pään ravistelu
- pahanhajuinen hengitys
- alaleuan vapina syömisen/juomisen aikana
- kosketusarka suu
- yksi hammas pidempi kuin toinen
- puuttuva hammas
- muuttunut käytös (vähemmän aktiivinen, ei halua leikkiä, nukkuu enemmän, on agressiivinen),
- syömisvaikeudet (ruoka tippuu suusta, pureskeleminen on vaikeaa tai pureskelee vain toisella puolella, ei halua enää syödä kuivaruokaa)
- painon laskeminen
- välillä aivastelu
Kissat yleensä jatkavat syömistä kivusta huolimatta, mutta toisiaan eivät suostu syömään kuivaruokaa tai mieluummin syövät märkäruokaa/nuolevat kastiketta. Harvoin, pahimmassa tapauksessa kissat voivat myös lopettaa syömisen kokonaan.
Kissan hammassyöpymän vaiheet ja tyypit
Hammassyöpymiä on eri tyyppisiä ja niissä on eri vaiheita. Hampaisiin erikoistunut eläinlääkäri jaottelee löydökset kliinisen tutkimuksen ja röntgenkuvien perusteella.
Sairauden etenemisen eri vaiheessa nähdään eri tasoisia muutoksia hampaan kruunussa ja juuressa. Esimerkiksi 1.-2. vaiheessa muutokset ovat lieviä ja ne voivat jäädä näkymättömiksi. 5. eli viimeisessä vaiheessa hammas puuttuu ja sen tilalle on tullut ikenenvärinen ”patti”.
Röntgenkuvassa muutoksen sijainnista hampaassa erotellaan 3 tyyppiä. Ensimmäisessä muutokset ovat enemmän kruunussa ja toisessa muutoksia löytyy niin kruunussa kuin hammasjuuressakin. Kolmas tyyppi on näiden kahden yhdistelmä. Tavallisesti ensimmäinen tyyppi yhdistetään enemmän suuontelon tulehdusprosessiin, esimerkiksi se esiintyy usein parodontiitin yhteydessä. Toisen tyypin katsotaan olevan enemmän idiopaattinen eli sen syy on tuntematon ja sitä esiintyy useammin kuin ensimmäistä.
Kuva: Hammassyöpymä; ikenen värinen ”patti” tullut hampaan tilalle, pitkälle edenneen sairauden takia. Haava jäljelle jääneen terävän kruunun palan takia.
Kissan hammassyöpymän diagnosoiminen
Sairauden diagnosoimiseksi täytyy tehdä täydellinen suun tutkimus nukutuksessa sekä ottaa röntgenkuvat koko suusta sairauden etenemisen selvittämiseksi. Sairauden vakavuuden diagnosoiminen ja hoito ilman röntgenkuvausta on mahdoton. Diagnosoimisen/hoidon jälkeen on erittäin tärkeää uusia suun tutkimus ja röntgenkuvaus 6-12 kk välein, jotta sairauden edetessä tilanteeseen päästään ajoissa puuttumaan.
Kissan hammassyöpymän hoito ja ennaltaehkäisy
Hoitona on aina hampaan kirurginen poisto, jos juurien tila sen sallii. Jos hampaan juuret ovat täysin syöpyneet ja niiden poisto on mahdotonta, tehdään ns. kruunuamputaatio (poistetaan vain hampaan näkyvä osa). Jos hammas on melkein täysin syöpynyt ja silmämääräisesti puuttuu, voivat jäljelle jääneet terävät kruunun palaset painaa ikeniin ja aiheuttaa fistelin ja tulehdusta. Tässä tapauksessa ien avataan ja terävät palat poistetaan. Tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti ja hoidetaan sen mukaan.
Hammassyöpymä on pitkä ja kivulias prosessi, hoitamattomana hammas tuhoutuu melkein kokonaan, mutta voi silti aiheuttaa jatkuvaa kipua ja heikentää kissan elämänlaatua.
Kissojen hammassyöpymää ei voida ennaltaehkäistä, koska sen syy on tuntematon. Säännölliset käynnit eläinlääkärillä ja hammaskivenpoisto sekä hampaiden tutkiminen nukutuksessa kuitenkin voivat auttaa löytämään muutokset ajoissa, jolloin hammassyöpymälle altistavat tulehdukset voidaan hoitaa ja pelastetaan kissat kivulta ja kärsimykseltä.