Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissan allergia: ruoka-aineallergia

Artikkelin sisältö

Ruoka-aineallergia tarkoittaa jonkin ruoka-aineen aiheuttamaa, immuunivälitteistä, eläimelle haitallista reaktiota elimistössä. Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa allergiaa, mutta yleisimmin kissoilla oireita aiheuttavat nauta, kala, maitotuotteet, kana, vehnä, maissi ja lammas. Harvinaisempia aiheuttajia ovat mm. kananmuna, sika, kani ja ohra. Kissa voi myös olla yhtä aikaa allerginen useammalle kuin yhdelle ruoka-aineelle. Ruokien lisäaineiden aiheuttamat allergiset reaktiot ovat erittäin harvinaisia.

Allergiaoireiden kehittymiseen voi kulua tunteja tai päiviä siitä, kun kissa on altistunut allergian aiheuttajalle. On harvinaisempaa, että ruoka-aineallergian oireet alkaisivat vastikään tehdystä ruokavalionmuutoksesta. Yleensä kissa allergisoituu ruoalle, jota se on syönyt kuukausia tai vuosia.

Kissoilla ei ole havaittu rotuun, ikään tai sukupuoleen liittyvää alttiutta ruoka-aineallergian kehittymiselle. Ruoka-aineallergia voi puhjeta minkä ikäiselle kissalle tahansa.

Oireet voivat ilmetä eri puolilla elimistöä. Yleisimmin havaitaan iho-oireita, mutta muutkin ihosairaudet voivat aiheuttaa samanlaisia ihomuutoksia, joten pelkästään oireiden perusteella ei voida tietää, onko kyse ruoka-aineallergiasta. Anafylaktiset reaktiot ruoka-aineista ovat harvinaisia.

Kissan ruoka-aineallergian oireet

Suurella osalla ruoka-aineallergisista kissoista havaitaan pelkästään iho-oireita, jotka yleisimmin ilmenevät kutinana. Koirista poiketen kissojen kutina ilmenee raapimisen lisäksi lisääntyneenä turkin nuolemisena.

Oireet ovat yleensä ympärivuotisia. Kutinaa esiintyy tavallisimmin pään, kasvojen ja kaulan alueella sekä lisäksi tassuissa, vatsassa ja korvissa. Ihomuutokset eivät aina ole helposti havaittavissa; iholla voi olla aluksi vain pientä näppyläistä rupea. Helpommin havaittavissa olevia muutoksia ovat kasvojen tai kaulan ihotulehdukset, nuolemalla aiheutettu symmetrinen karvattomuus vartalolla tai raajoissa ja ihon punottavat paksuuntumat.

Harvinaisempia löydöksiä ovat epäsymmetrinen, nuolemalla tai raapimalla aiheutettu karvattomuus, haavaumat, hilseily, nokkosrokko ja korvatulehdus. Iholta otetut näytteet voivat paljastaa raapimisen ja nuolemisen aiheuttamia toissijaisia ihon bakteeri- ja/tai hiivainfektioita.

Joillakin ruoka-aineallergisilla kissoilla ilmenee ruoansulatuskanavaoireita joko iho-oireiden kanssa tai ilman. Oireita voivat olla oksentelu, vatsakipu, ripuli, kuolaaminen ja ilmavaivat. Kissoilla esiintyy ruoka-aineallergian yhteydessä enemmän oksentelua kuin koirilla. Harvinaisempia ruoka-aineallergiaan liittyviä oireita ovat silmien sidekalvojen tulehdus, hyperaktiivisuus ja hengitystieoireet. 

Kissan ruoka-aineallergian diagnosointi

Ruoka-aineallergian toteamiseen ei ole olemassa luotettavia laboratoriotestejä, joten diagnoosiin pääsemiseksi tulee ensin sulkea pois muut ihosairaudet. Aluksi suljetaan pois ja hoidetaan mahdolliset ulkoloistartunnat ja ihon toissijaiset bakteeri-, sieni- ja hiivainfektiot. Lisäksi selvitetään aiemmat hoitokokeilut ja vaste niihin sekä tämänhetkinen ruokavalio. Jos taustatietojen ja tutkimusten jälkeen edelleen epäillään ruoka-aineallergiaa, aloitetaan eliminaatiodieetti.

Kissan ruoka-aineallergia ja eliminaatiodieetti

Eliminaatiodieetin kesto tulee olla kissoilla 8-12 viikkoa. Eliminaatiodieetin jälkeen kissalle tehdään vielä haastevaihe, jolla ruoka-aineallergia varmistetaan. 

Ruoka-aineallergian aiheuttamat ruoansulatuskanavan oireet parantuvat yleensä kahdessa viikossa, kun allergian aiheuttajalle ei enää altistuta. Iho-oireet helpottavat 90 prosentilla kissoista kahdeksan viikon aikana. Haastevaiheessa kliiniset oireet voivat palata minuuteissa tai parissa viikossa allergiaa aiheuttavalle ruoalle altistamisen jälkeen.

Eliminaatiodieetti vaatii omistajalta sitoutumista tarkkaan ruokavalioon. Monikissatalouksissa apua voidaan saada mikrosiruilla toimivista ruokintalaitteista, mikäli kaikki talouden kissat eivät voi syödä eliminaatiodieettiä. Kissa kannattaa tutustuttaa uuteen ruokavalioon asteittain. Äkillinen ruoan vaihdos voi johtaa siihen, että kissa kieltäytyy täysin syömästä uutta ruokaa. Muutos voidaan toteuttaa joko sekoittamalla uutta ruokaa asteittain eneneviä määriä vanhan ruoan joukkoon tai laittamalla aluksi kissalle tarjolle yhtäaikaisesti uutta ja vanhaa ruokaa tarjolle. Kun kissa on hyväksynyt uuden ruokavalion, voidaan siirtyä pelkästään uuteen ruokaan. 

Eliminaatiodieetin pohjaksi valitaan joko yksi proteiini- ja hiilihydraattilähde, joita kissa ei ole syönyt koskaan aikaisemmin, tai ruokaa, jonka ainesosat on hydrolysoitu niin pieniksi, ettei lemmikin elimistö enää tunnista ruoka-ainetta allergian aiheuttajaksi. Eliminaatiodieetin voi valmistaa itse tai kissalle voi syöttää siihen suunniteltua valmisruokaa. Valmisruokien käyttäminen on usein helpompaa omistajalle kuin eliminaatiodieetin itse valmistaminen. Lisäksi laadukkailla valmisruoilla varmistetaan kaikkien tärkeiden ravintoaineiden saaminen myös eliminaatiodieetin aikana. Kasvavalle kissalle suositellaan käytettäväksi aina tasapainotettua valmisruokaa, jotta kissa saa varmasti kaikki tärkeät ravintoaineet kasvamiseen.

Eliminaatiodieetin aikana on tärkeää, että kissa syö vain valittua dieettiä ja juo vettä. Kaikki muu kissanruoka, kotiruoka, makupalat, lisäravinteet, hammastahnat yms. jätetään dieetin ajaksi pois. Iho-oireiden helpottaminen eliminaatiodieetillä voi viedä useita viikkoja, ja dieetin alussa kutina ja iho-oireet voivat vaatia myös muuta hoitoa. Hoidot on kuitenkin lopetettava ennen eliminaatiodieetin loppua, jotta dieetin tehoa voidaan arvioida. Jos kissan oireet eivät helpota eliminaatiodieetin aikana, ei sillä ehkä ole ruoka-aineallergiaa. Jos epäily ruoka-aineallergiasta on edelleen korkea, voi olla syytä uusia eliminaatiodieetti toisella ruoalla. Jos oireet helpottavat vain osittain, voi kissalla olla ruoka-aineallergian lisäksi muu iho-oireita aiheuttava sairaus. Eliminaatiodieetin lopulla käydään uudelleen läpi dieetin onnistuminen ja varmistutaan, että dieetin raaka-aineet on valittu oikein eikä kissa ole saanut sen aikana muuta ruokaa. 

Jos allergiaoireet paranevat eliminaatiodieetin aikana, tulee ruoka-aineallergian varmistamiseksi tehdä vielä haastevaihe, jossa palataan ruokavaliolle, jolla lemmikki oli ennen eliminaatiodieettiä. Allergiaoireiden palaaminen vahvistaa ruoka-aineallergiadiagnoosin. Tämän jälkeen palataan takaisin eliminaatiodieetille. Oireiden parannuttua uudestaan ryhdytään testaamaan ruoka-aineita yksi kerrallaan kahden viikon välein. Oireita aiheuttavat ruoka-aineet jätetään lopullisesti pois kissan ruokavaliosta. 

Kissan ruoka-aineallergian hoito

Ruoka-aineallergian hoitona on välttää eliminaatiodieetin ja haastevaiheen avulla selvitettyjä allergian aiheuttajia kissan ruokavaliossa. 

Ennuste sairaudelle on erinomainen, kunhan allergeenit etsitään ja poistetaan pysyvästi kissan ruokavaliosta. Hoitamattomina jatkuva kutina ja ihotulehdukset voivat heikentää huomattavasti kissan elämänlaatua.

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.