Jos kissataloudessa asuvalla henkilöllä on korontartunta ja saman talouden kissalla on hengitystieoireita tai ruuansulatuskanavan oireita (esim. oksentelua ja ripulia) olethan yhteydessä klinikalle ennen ajan varaamista.
Kennelyskä tarttuu ähikontaktissa
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kennelyskä – köhimättä paras!

Artikkelin sisältö

Koiran kennelyskä

Kennelyskä on yleisnimitys kaikille koirien tarttuville hengitystiesairauksille. Kennelyskää voi monella tavalla verrata ihmisten ”flunssaan”. Kennelyskä on yleisesti tavattu oireyhtymä, joka ei itsessään ole henkeä uhkaava. Kennelyskän seurauksena voi ilmetä vakavia jälkitauteja, jotka pahimmillaan voivat olla jopa parantumattomia.

Kennelyskän oireet

Kennelyskän oire on tyypillisimmin äkillisesti alkanut voimakas ja joskus erittäin vaivalloinen yskä. Oireet pahenevat useasti rasituksen tai innostumisen yhteydessä. Koira kakoo usein limaa tai vaahtoa. Oiretta voidaan erehtyä luulemaan oksentamiseksi. Voimakkaan yskimisen ja nieluärsytyksen seurauksena koira voi myös oksentaa. Tällöin koira kakoo yskösten lisäksi mahalaukun sisältöä, eli ruokaa tai keltaista limaa. Lievää sierainvuotoa ja niiskutusta voi ilmetä. Kennelyskän yhteydessä koiran yleisvointi on kuitenkin normaali, eli se on virkeä, syö ja juo normaalisti, eikä se ole kuumeinen.

Kennelyskän syyt

Kennelyskää voi ilmetä kaikkina vuodenaikoina, mutta tavallisimmin sitä tavataan syksyisin. Tartunta leviää yskösten ja aivastusten välityksellä pisaratartuntana. Tartunta voi siirtyä suoraan koirasta toiseen tai välillisesti mm. ruoka- ja juoma-astioiden, noutokapuloiden, suojeluhihojen, häkkien, autojen ja eteenkin ihmisten välityksellä. Ihmisten hyvä käsihygienia on äärimmäisen tärkeässä osassa epidemioiden leviämisen hallinnassa. Kennelyskä tarttuu tehokkaasti paikoissa joissa koiria on tiheästi, kuten koirapuistoissa, näyttelyissä, hoitoloissa, kenneleissä, löytökoiratiloissa.

Kennelyskän aiheuttajia on monia. Bordetella bronchiseptica bakteeri on yksi kennelyskän pääaiheuttajista. Sen aiheuttamat oireet ilmenevät 4-7vrk kuluttua tartunnasta ja oireet jatkuvat viikon tai pidempään. Oireet ovat voimakkaampia jos bakteeri tarttuu yhteistartunta jonkin viruksen kanssa. Tartunnan jälkeen koiralle muodostuu immuunisuoja noin vuoden ajaksi, jonka jälkeen koira voi saada tartunnan uudestaan. Bordetella bronciseptica voi aiheuttaa sairautta immuunivajavaisille ihmisille, mutta terveille siitä ei yleensä ole varaa.

Toinen kennelyskän pääaiheuttajista on koirien parainfluenssavirus (CPIV).  Se tarttuu hyvin helposti koirasta toiseen ja sitä tavataan useasti yhdessä Bordetella bronciseptican kanssa.

Muita kennelyskäoireyhtymää aiheuttavia viruksia ovat mm. koirien adenovirus, tyyppi2 (CAV-2) ja koirien penikkatauti (CDV).  Nämä ovat kennelyskäoireiden aiheuttajina hyvin harvinaisia, sillä lähes kaikki koirat rokotetaan penikkatautia ja adenovirus tyyppi 1 (tarttuvaa maksatulehdusta) vastaan. Adenovirus tyyppi 1- rokote antaa suojan myös tyyppi 2 vastaan. Pennut ja rokottamattomat yksilöt voivat saada tartunnan ja tällöin oireet ovat usein hyvin voimakkaita ja etenevät lähes poikkeuksetta keuhkokuumeeksi. Useasti ilmenee myös muita oireita kuten selvästi heikentynyttä yleiskuntoa, ripulia ja keskushermosto-oireita.

Lisäksi koirien herpesvirus (CHV) ), reovirukset ja mykoplasmat voivat aiheuttaa kennelyskä- oireita, mutta nämä ovat suomen oloissa hyvin harvinaisia.

Kennelyskän hoito

Bordetella bronciseptican ja parainfluenssa- viruksen aiheuttamat kennelyskäoireet häviävät yleensä itsestään 1-2 viikossa ja taudin ennuste on erinomainen. Antibioottilääkitykselle ei ole tarvetta, ellei yleisoireita ilmene. Yskänlääkkeitä voidaan käyttää, mikäli yskiminen voimakkaasti häiritsee koiraa tai ympärillä eläviä ihmisiä. Koira tulee pitää levossa niin kauan kun oireet kestävät, muutoin riski jälkitaudeille kasvaa.

Jälkitautina ilmenee vakavaa bakteerien aiheuttama keuhkotulehdusta, joka voi muodostua jopa henkeä uhkaavaksi. Bakteerien aiheuttaman keuhkoputken tulehduksen tai keuhkokuumeen yhteydessä ilmenee yleisoireita kuten kuumetta, väsymystä ja ruokahaluttomuutta. Jälkitauti vaatii usein antibioottihoitoa ja mahdollisesti muuta tukihoitoa, jopa tehohoitoa. Pennut, suuret syvärintaiset koirarodut, heikon vastustuskyvyn omaavat yksilöt ja koirat joilla on ennestään jokin hengitystiesairaus, ovat alttiimpia sairastumaan kennelyskän jälkitauteihin.

Mikäli jokin koira sairastuu kennelyskään, tulee se heti eristää terveistä yksilöistä. Koirakontakteja tulee kaikin mahdollisin keinoin välttää ja kaikkien on noudatettava erityistä huolellisuutta välineiden puhtauden ja oman käsihygienian suhteen. Epidemiatilanteissa on muistettava, että sairastuneet koirat voivat erittää viruksia ympäristöönsä vielä 1-2 viikkoa, vaikka itse olisivat jo oireettomia.

Rokotus on paras suoja kennelyskää vastaan

Tehokkain tapa suojata koira Parainfluenssa + Bordetella bronciseptica tartuntaa ja näin ollen kennelyskäoireilua sekä mahdollisia jälkitauteja vastaan on rokottaminen. Parainfluenssa rokotetta on olemassa kerran vuodessa tehostettavina pistettävinä valmisteina ja se on usein yksi komponentti nk. nelosrokotteessa.

Parhaimman suojan antaa kuitenkin Parainfluenssa + Bordetella bronciseptica yhdistelmärokote, jota on olemassa vain nenäsumutevalmisteena. Nenäsumute on helppo annostella ja antaa suojan noin vuodeksi eteenpäin.

Mitä suurempi osa koirista olisi rokotettu Parainfluenssa + Bordetella bronciseptica yhdistelmärokottella, sitä paremmin välttyisimme lähes jokavuotisilta, ajoittain voimakkaasti harrastamista haittaavilta kennelyskäepidemioilta.

Varaa aika rokotukseen!

Kennelyskärokote nenäsumutteella
Kennelyskärokotteen antaminen nenäsumutteena

Samankaltaisia artikkeleita

Koira makaa lattialla silmät kiinni ja pitää päätään etutassujen välissä
Koiran dementia – Tunnista oireet

Onko koirasi käytös muuttunut vanhuuden myötä? Seniorikoira odottaa oven avautumista saranan puolella, jää toistuvasti tuijottamaan seinään tai vaeltaa ympäriinsä ilman päämäärää. Se saattaa myös jäädä

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.