Giardia on mikroskooppisen pieni ruuansulatuskanavan loinen, joka voi aiheuttaa erityisesti nuorilla koirilla ja kissoilla suolisto-oireita. Iso osa aikuisten lemmikkien giardia tartunnoista on täysin oireettomia. Oireilevalla lemmikillä nähdään tyypillisesti pitkittynyttä ripulia, oksentelua ja laihtumista.
Diagnoosi perustuu ulostenäytteiden tutkimiseen. Giardian hoito voi olla haasteellista erityisesti, koska lemmikki voi saada uusintatartunnan elinympäristöstään.
Giardia elää loisena ruuansulatuskanavassa
Giardia on yksisoluinen alkueläin, joka elää loisena nisäkkäiden ruuansulatuskanavassa ja voi aiheuttaa isännälleen suolistotulehduksen. Giardia voi infektoida koiria, kissoja ja monia muita nisäkkäitä.
Osa giardiakannoista voi tarttua myös ihmiselle. Yleisimmin kissoilla ja koirilla suomessa tavatut kannat eivät tartuta ihmisiä vaan ovat lajispesifisiä. Selkeää tutkimustietoa loisen tarttuvuudesta suoraan lemmikiltä ihmiselle ei ole. Suurin osa tartunnan saaneista ihmisistä on oireettomia, mutta osa sairastuu ripulitautiin.
Giardia esiintyy ympäristössä kystamuodossa, joka säilyy infektoivana pitkään ja voi olla hankala hävittää. Uusintatartunnan riski on suurin lemmikin omasta elinympäristöstä.
Giardian oireet lemmikillä
Iso osa giardiaa kantavista lemmikeistä on oireettomia. Oireettomat eläimet kuitenkin levittävät giardian kystamuotoa ulosteen mukana ympäristöön aiheuttaen tartuntariskin muille lemmikeille ja mahdollisesti ihmisille.
Oireita nähdään yleensä nuorilla eläimillä aikuisten kissojen ja koirien säilyessä useimmiten oireettomia. Giardia voi aiheuttaa suolistokanavassa tulehdusreaktion, joka johtaa ruuansulatuksen ja imeytymisen häiriöihin. Lemmikille kehittyy tämän seurauksena ripuli. Ripulia voidaan kuvailla vaaleaksi, vaahtomaiseksi ja erittäin voimakkaan hajuiseksi.
Pitkittyneen ripulin seurauksena potilas voi laihtua ja nuorilla eläimillä kasvu voi hidastua. Oksentelua havaitaan osalla potilaista.
Miten giardia tarttuu?
Tartunta on feko-oraalinen eli ulosteen mukana levinneet kystamuodot tarttuvat suun kautta seuraavalle isännälle. Tartunnan lemmikki voi saada elinympäristöstään esimerkiksi juomalla vettä, joka on loisen saastuttamaa tai syömällä kontaminoitunutta ruokaa. Tartunta on mahdollinen myös ulosteella kontaminoituneiden esineiden välityksellä lemmikin ottaessa sellaisen suuhunsa.
Tartunta leviää lemmikkien välillä, kun tartunnan saanut lemmikki ulostaa levittäen kystamuotoja ympäristöönsä. Kystamuodot voivat säilyä ympäristössä jopa kuukausia sopivassa lämpötilassa kosteissa olosuhteissa.
Giardiatartunta on haasteellinen erityisesti kenneleissä ja kissaloissa tarttuvuuden vuoksi ja koska loisen hävittäminen ympäristöstä voi olla haastavaa.
Giardian diagnosointi
Diagnoosi perustuu ulostenäytteiden tutkimiseen. Ulostenäytteet kerätään kolmelta erilliseltä ulostamiskerralta, mieluiten kolmena erillisenä päivänä. Ulostenäytteet tutkitaan laboratoriossa loisen varalta.
Suositus on, että ulostenäytteet kerätään ja kontrolloidaan vielä 2-3 viikkoa hoidon loppumisen jälkeen uudelleen, jolloin voidaan määritellä onko hoito onnistunut.
Giardian hoito
Hoidossa käytetään joko antibioottikuuria (metronidatsoli) tai 5 päivän sisäloishäätökuuria (fenbendatsoli). Lemmikin peseminen kuurin aikana antiseptisellä shampoolla on myös tarpeen, jotta kystamuodot voidaan poistaa turkista uusintatartunnan ehkäisemiseksi.
Hoitomuodot eivät ole aina 100-prosenttisen tehokkaita, joten kontrolliulostenäytteen tutkiminen hoidon jälkeen on tarpeellista.
Elinympäristön puhdistaminen
Elinympäristön puhdistaminen on tärkeässä roolissa uusintatartunnan välttämiseksi. Elinympäristö puhdistetaan tarkoin lääkekuurin aikana. Kodin pinnat ja tekstiilit, joiden kanssa lemmikki on kosketuksissa, puhdistetaan huolellisesti desinfioivalla aineella. Erityisesti kissanhiekkalaatikot tulee desinfioida ja puhdistaa päivittäin lääkekuurin aikana.
Sisätilojen lisäksi ulkoilevan lemmikin ulosteet tulee tarkoin kerätä pihapiiristä ja lenkeillä.
Ulosteita käsiteltäessä on syytä huolehtia hyvästä käsihygieniasta.
Lue lisää koiran ripulista!