Corgi istuu maassa ja katsoo omistajaansa
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koirapennun koulutus ehkäisee vaaratilanteita

Artikkelin sisältö

Koiranpennun koulutus on hyvä keino vahvistaa omaa suhdetta uuteen karvaiseen perheenjäseneen. Riittävällä koulutuksella varmistat myös, että pennusta kasvaa hyvä koirakansalainen. Panosta koiranpennun koulutuksessa perustottelevaisuuden hyvään hallintaan.

Koiranpentu oppii nopeasti uusia taitoja lapsuusiässä, jolloin pentu on 3–6 kuukauden ikäinen. Tämä aika kannattaa siis hyödyntää perustottelevaisuuden harjoittelemiseen. Lapsuusiässä pentu omaksuu helposti myös huonoja tapoja. Älä siis anna pennun oppia pahoja tapoja, sillä myöhemmin niistä voi olla vaikeaa päästä eroon.

Koiranpennun koulutuksessa tulee aina hyödyntää vain positiivista vahvistamista. Tämä tarkoittaa sitä, että pennun hyvä käytös palkitaan ja huono jätetään kokonaan huomioimatta.

Kaikille koirille kannattaa opettaa ainakin käskyt istu, maahan, paikka, tänne ja jätä. Lisäksi koiranpennulle kannattaa opettaa, kuinka hihnassa kuljetaan vetämättä.

Kun koiranpentu osaa käskyn jätä, voit ehkäistä monia vaaratilanteita. Jos koiranpentu yrittää syödä lattialle tippunutta suklaata tai jotakin muuta sille myrkyllistä tai vaarallista, jätä-käsky voi pelastaa tilanteen. Perusasioiden hallitseminen myös helpottaa terveystarkastuksien tekemistä ja muita eläinlääkärikäyntejä.

Eläintenkouluttajalta kannattaa kysyä neuvoja, jos koiranpennun koulutus yksin on haasteellista.

Alla neuvoja siitä, kuinka perustaitoja voi koiranpennulle alkaa opettaa.

Istu

  1. Seiso pennun edessä ja odota, että se istuu. Sano pennulle “hyvä” tai käytä klinkkeriä merkitsemään toivottu käytös. Palkitse koiranpentu välittömästi istumisen jälkeen.
  2. Lähde liikkeelle tai peruuta hieman, jotta pentu nousee seisomaan. Odota taas, että pentu istuu itse ja palkitse pentu.
  3. Muutaman toiston jälkeen voit alkaa sanoa “istu” samaan aikaan, kun pentu istuu.
  4. Vähitellen pentu oppii yhdistämään sanan ja toiminnan toisiinsa ja osaa toimia käskyn mukaan.

Maahan

  1. Odota, että koiranpentu menee makaamaan ja palkitse se heti maahan menemisen jälkeen.
  2. Anna pennun liikkua vapaasti ja palkitse se taas herkulla, kun se menee itsenäisesti maahan.
  3. Toista sana “maahan” aina juuri ennen kuin pentu menee makaamaan. Lopulta voit aikaistaa käskyn antamista ja pentu tekee, kuten pyydät.

Paikka

  1. Pyydä koiranpentua istumaan ja asetu itse sitä vastapäätä. Odota hetki ja palkitse pentu sitten herkulla.
  2. Anna koiranpennun kulkea hetki vapaasti ja toista sama uudestaan. Pidennä herkkujen väliä vähitellen. Jos koira ei malta istua paikallaan ja odottaa seuraavaa herkkua, palaa takaisin lyhyempään taukoon.
  3. Kun koiranpentu osaa istua paikallaan useamman sekunnin ajan, voit alkaa harjoittelemaan etäisyyden lisäämistä. Sano “paikka”, astu askel taakse, palaa takaisin pennun luokse ja palkitse se herkulla.
  4. Lisää vähitellen etäisyyttä sinun ja koiranpennun välillä. Jo harjoitteluvaiheessa kannattaa vaihdella sitä, poistutko pennun luota kasvot vai selkä pentuun päin. Näin koulutustilanne vastaa paremmin arjen tilanteita.

Tänne

  1. Aloita totuttamalla pentu sanaan “tänne”. Sano tänne ja anna sille sen jälkeen herkku. Harjoituksen kannalta ei ole väliä, mitä koiranpentu tekee.
  2. Kun sana on pennulle tuttu, voit alkaa sanomaan “tänne” aina silloin, kun se muuten on tulossa luoksesi, ja palkitse pentu. Huolehdi siitä, että pentu sanan kuullessaan tulee aina sinun luoksesi asti. Näin se oppii, että palkkion saa vain tulemalla perille asti.
  3. Kun harjoitus sujuu hyvin, voit alkaa kutsua pentua luoksesi myös silloin, kun se on tekemässä jotakin muuta. Hetki kannattaa kuitenkin valita niin, ettei pentu ole tekemässä mitään kovin kiinnostavaa. Harjoittele luokse tulemista eri ympäristöissä ja tiloissa. Valitse paikka aina niin, ettei pentu pääse karkaamaan.

Jätä

  1. Istu pennun eteen ja laita jokin herkku kädellesi niin, että pentu näkee sen. Aina kun pentu yrittää ottaa herkun, sulje kätesi nyrkkiin.
  2. Odota kärsivällisesti, kunnes pentu vetäytyy pois käden luota ja avaa kätesi uudestaan. Palkitse pentu toisella vielä paremmalla herkulla, jos se ei heti yritä syödä kädellä olevaa herkkua.
  3. Voit vaikeuttaa harjoittelua laittamalla herkun lattialle. Peitä herkku kädellä tai jalalla, jos pentu syöksyy herkkua kohti.
  4. Kun koiranpentu pystyy hillitsemään itsensä eikä syö herkkua välittömästi, voit lisätä toimintaan käskyn “jätä”.

Hihnassa kulkeminen

  1. Totuta koiranpentu kaulapantaan tai valjaisiin sekä talutushihnaan. Anna pennun pitää valjaita päällään sisällä, kun se leikkii ja saa herkkuja. Näin pentu oppii yhdistämään valjaat positiivisiin kokemuksiin.
  2. Opeta pentu ottamaan katsekontakti. Katsekontaktin opettaminen auttaa sinua saamaan yhteyden pentuun ulkona, kun ympärillä on paljon häiriötekijöitä. Aloita palkitsemalla koira heti, kun se katsoo sinuun päin. Kun pentu oppii, että katsekontakti tarkoittaa herkkua, voit lisätä käskyn “katse”. Vaihtoehtoisesti voit käyttää naksutinta merkitsemään toivotun käytöksen.
  3. Opeta pentu tulemaan luoksesi. Kun pentu osaa ottaa katsekontaktin, peruuta muutaman askeleen verran niin, että pennun on tultava luoksesi ennen palkinnon saamista.
  4. Harjoittele hihnassa kulkemista ensin sisällä. Näin pentu tottuu hihnaan ympäristössä, jossa ei ole muita häiriötekijöitä.
  5. Vie koiranpentu kävelylle ulos. Ulkoilman uudet hajut, äänet ja ympäristöt kiinnostavat varmasti pentua. Tarkkaile siis pennun käytöstä ja ota pentuun katsekontakti tai pyydä se luoksesi juuri ennen kuin se on aikeissa rynnätä pois luotasi. Pidä ensimmäiset ulkoilut tarpeeksi lyhyinä.

Lähde: American Kennel Club

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.