Miten koira vanhenee?
Koirilla ei ole tarkkaa vanhuusikärajaa, mutta yleensä pienempien rotujen katsotaan olevan seniori-ikäisiä 7-vuotiaasta eteenpäin. Isommat rodut ikääntyvät yleensä aikaisemmin, joten koira on tällöin seniori 5 – 6 -vuotiaasta alkaen.
Harmaa kuono, hitaampi askel sekä aistien heikentyminen ovat näkyviä muutoksia. Vanhuus saattaa kuitenkin tuoda tullessaan myös ongelmia, joita ei ole helppo havaita, koska koirat pyrkivät peittelemään kipua ja muita vaivoja mahdollisimman pitkälle.
Oireiden ilmetessä sairaus voi olla jo pitkälle edennyt. Ikääntyvä koira on altis esimerkiksi sydänsairauksille, hammasongelmille, erilaisille sisäelinsairauksille kuten munuaisten vajaatoiminnalle, tuki- ja liikuntaelinsairauksille sekä kasvaimille, muun muassa maitorauhas- ja kiveskasvaimille.
Huolehditaan seniorin terveydestä
Terveystarkastus on suositeltavaa tehdä kaikille lemmikeille vuosittain. Seniori-ikäiselle koiralle vuositarkastus on erityisen tärkeä, jotta voidaan ennaltaehkäistä sairauksia, havaita ne ajoissa ja puuttua niihin heti. Varhainen diagnoosi ja hoito parantaa koiran elämänlaatua ja pidentää elinikää. Ongelmia, jotka helposti jäävät aikaisessa vaiheessa huomaamatta, ovat mm. ylipaino, hampaiden ja ikenien ongelmat, sydänsairaudet ja munuaisten ja maksan sairaudet.
Painon ja veriarvojen seurannalla ja mahdollisilla lisäravinteilla sekä seniorille sopivalla ravinnolla on vaikutusta hyvinvointiin. Eläinlääkäriltä kannattaa kysyä suosituksia seniorikoirallesi sopivasta ruokavaliosta.
Seniorin terveystarkastuskäynnillä omistaja voi myös keskustella pitkäaikaisen koiraystävänsä asioista ja pohtia esimerkiksi uusia tapoja koiran aktivoimiseen ja ulkoiluttamiseen.
Hammashoidon hyödyt seniorille
Säännöllisellä hammashoidolla voidaan merkittävästi tukea seniorikoiran hyvinvointia. Usein ajatellaan, että ikääntyneen koiran hampaita ei kannata puhdistaa nukutukseen liittyvän riskin vuoksi, mutta asia on todellisuudessa juuri päinvastoin. Seniorin hampaiden hampaiden hoitamattomuus on nukutusta suurempi riski.
Hampaiden hoitamattomuus voi aiheuttaa koiralle kroonista kipua ja se altistaa myös elimistön tulehduksille. Lisäksi hampaiden hoitamattomuus heikentää muiden sairauksien hoitovastetta. Hoitamaton suun tulehdus myös lisää mahdollisesti edessä olevan leikkauksen riskejä. Tulehdus suussa kasvattaa infektioriskiä ja voi näin ollen haitata myös leikkauksesta paranemista. Hoitamaton suun tulehdus voi pahimmillaan vaarantaa koko leikkauksen.
Yhteinen tavoitteemme on elämäänsä ja oloonsa tyytyväinen lemmikki, jolla riittää elämäniloa myös vanhuusiässä.
Lue nivelrikosta täältä.
Lue kaihista täältä.