Hammaskiven poisto

Hammaskivi poistetaan ultraäänilaitteella, joka tärisyttää pienenpienellä liikkeellä hammaskiven irti hampaan pinnalta kiillettä vaurioittamatta. Laitteesta tulee runsaasti vettä, jota tarvitaan jäähdytykseen, ettei hammas kuumene. Tämän takia eläimet nukutetaan aina hammaskiven puhdistusta varten, ja intuboidaan, eli henkitorveen laitetaan hengitysputki, jota pitkin eläin saa happea. Näin hengitystiet pysyvät auki ja samalla estetään vieraan materiaalin (mm. huuhteluvesi, hammaskivi) joutuminen hengitysteihin. Tämä on tärkeä osa potilasturvallisuutta. Hammaskiven poiston yhteydessä kaikki hampaat tarkastetaan ja ientaskut mitataan ientaskumittarilla ja lopuksi hampaisto kiillotetaan kiillotustahnalla, jotta loputkin plakit saadaan poistettua ja hampaan pinta ei jää karheaksi.

Hammaskiveä esiintyy sekä kissoilla että koirilla ja se on hyvin tavallista. Hammaskivi näkyy kellertävän ruskeana hampaan pinnalla. Jos kiveä on ienrajassa, ien on siltä kohdin usein punainen eli tulehtunut. Hammaskiveä kertyy tavallisimmin yläposkihampaisiin ja kulmahampaisiin. Hammaskiven määrään vaikuttaa mm. eläimen rotu ja koko sekä sen ruokailutottumukset ja lisäksi se, harjataanko eläimen hampaita kotona.

Hammaskivi tulee poistattaa, sillä plakki ja hammaskivi aiheuttavat ientulehdusta. Joillakin eläimillä, tyypillisesti pienikokoisilla koirilla, ientulehdus voi edetä ja johtaa hampaan kiinnityskudosten tulehdukseen (parodontiitti). Tämä näkyy ensin syventyneinä ientaskuina, sitten hampaan kiinnityssäikeet löystyvät, hampaan juurten ympäriltä luu alkaa kadota tulehduksen takia ja hampaat voivat ruveta heilumaan ja jopa irrota itsekseen. Ylähampaiden juuresta nenäonteloon johtava, kroonisen tulehduksen muodostama aukko, ns. oronasaalifisteli, voi oireilla niiskutuksena tai sierainvuotona. Hapertunut leukaluu voi myös murtua.

Suosittelemme hammaskiven poiston yhteydessä hampaiden röntgenkuvausta, koska ilman sitä osa hampaiston sairauksista ja muutoksista voi jäädä havaitsematta. Hammas voi olla kipeä ja tulehtunut, vaikka se pintapuolisessa tarkastuksessa vaikuttaisi muuten täysin normaalilta. Juurissa voi olla tulehdusta tai juuri voi olla leukaluussa katkenneena ilman minkäänlaista kruunumuutosta.

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.