Artikkeli on tehty yhteistyössä Royal Caninin kanssa
Koiran erikoisruokavaliot
Erikoisruokavaliolla tarkoitetaan rehua, joka voi tyydyttää jonkin erityisen ravitsemuksellisen tarkoituksen tietyn koostumuksensa tai valmistusmenetelmänsä vuoksi ja eroaa siten selvästi tavanomaisesta rehusta. Erityisravinnoksi tarkoitetut rehut vaativat hyväksymismenettelyn ja niitä säädellään sekä kansallisessa että EU-lainsäädännössä. Ruokien vaikutuksen ja tuotelupausten toteutumisen varmistamiseksi niitä syötetään pääasiallisena ravintona vähintään annetun ohjeen mukainen aika. Ja selvennykseksi vielä, että erikoisruokavaliot eivät sisällä lääkeaineita,
vaikka niitä toisinaan, mutta täysin virheellisesti, kuuleekin kutsuttavan lääkeruoiksi.
Erikoisruokavalioita käytetään eläinlääkärin suosituksesta ja hänen antamiensa ohjeiden mukaisesti. Käyttöaika vaihtelee lyhyestä, kuuriluontoisesta käytöstä elinikäiseen. Esimerkiksi kaikki Royal Canin erikoisruokavaliot ovat
täysravintoja ja siten lähtökohtaisesti turvallisia terveille aikuisille kissoille tai koirille, vaikkei tämä ihanteellinen vaihtoehto olekaan. Sen sijaan suurin osa erityisruoista ei sovellu sellaisenaan esimerkiksi tiineille tai imettäville emoille eikä kasvaville pennuille. Toisinaan niitä kuitenkin käytetään ja tällöin sen tulee perustua tarkkaan, yksilölliseen hyöty-haitta-arvioon. Koska erityisruoat on tarkoitettu sairaille eläimille, on kissan tai koiran kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja säännöllisistä eläinlääkärikäynneistä kontrolleineen huolehdittava erityisen tarkasti.
Erikoisruokavalioita voidaan käyttää sairauden toteamiseen ja/tai hoitoon (esim. ruoka-aineyliherkkyys) sekä ruokinnallisena tukihoitona useiden eri sairauksien kohdalla. Tämä voi tapahtua oireita hillitsemällä (esim. atooppiset eläimet), sairauden etenemistä hidastamalla (esim. munuaisten vajaatoimintapotilaat), ennaltaehkäisemällä (suuhygienia), elintoimintoja vahvistamalla tai toipumista tehostamalla. Joskus päästään jopa vähentämään tarvittavia lääkityksiä tai saadaan potilaan tilanne helpommin tasapainoon (esim. diabetesta sairastavat potilaat).
Yleisimpiä erikoisruokavalioiden käyttöaiheita ovat ylipaino, ihosairaudet (atopia, ruoka-aineallergia, ruoka-aineyliherkkyys), ruoansulatuskanavan häiriöt sekä virtsateiden sairaudet.
Koiran ylipaino
Ylipaino on kliininen sairaus, jossa ylimääräistä rasvaa kertyy kehoon. Tämä on maailmanlaajuisesti valitettavan yleinen ongelma. On todettu, että jopa puolet kissoistamme ja koiristamme on ylipainoisia. Ylipainolla on runsaasti haitallisia seurauksia ja se sekä heikentää yleistä elämänlaatua että laskee eliniän ennustetta. Siksi olisikin todella tärkeää pitää huolta jo ennaltaehkäisevästä painonhallinnasta ja tarpeen vaatiessa aloittaa turvallinen, mutta tehokas laihduttaminen, jos ylipainoa on jo päässyt kertymään.
Ylipaino aiheuttaa monia mekaanisia ja fysikaalisia ongelmia sekä saattaa pahentaa jo olemassaolevia vaivoja, kuten ortopediset ongelmat, rasvan kertymisen vuoksi ahtautuneet hengitystiet, heikentynyt lämmönsieto, jne. Lisäksi sillä on monia endokriinisiä vaikutuksia. Rasvakudos häiritsee elimistön normaalia hormonitoimintaa sekä aiheuttaa matala-aisteista, kroonista tulehdustilaa elimistössä. Nykytutkimusten mukaan tehokkain ja paras ruokavalio koiran laihdutukseen on energiapitoisuudeltaan riittävän niukka ja tarpeeksi proteiinia ja runsaasti kuituja sisältävä:
- energian rajoitus rasvan määrää rajoittamalla
- riittävä proteiinipitoisuus lihasmassan säilyttämiseksi
- optimaalinen kuitupitoisuus
Optimoitu kuitupitoisuus ja -koostumus pitää yllä kylläisyydentunnetta ja vähentää kerjäämiskäytöstä. Tukea painonpudotukseen voi saada myös muista ravintoaineista, kuten L-karnitiinista. Se on elimistön rasva-aineenvaihduntaa vilkastuttava ravintoaine. Ylipainoisen eläimen paino rasittaa tuki- ja liikuntaelimiä, joten suositeltavaa on tarjota myös nivelsuoja-aineita. Royal Caninin Satiety-ruokiin on lisätty glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia nivelten hyvinvoinnin tueksi. Lisäksi säilykeruoan käyttäminen on näiden potilaiden kohdalla erityisen hyödyllistä, koska sitä saa tarjota lemmikille suhteessa kuivaruokaan suuremman määrän ilman ruoka-annoksen kaloripitoisuuden nousua liian suureksi.
Koiran diabetes
Jos koiralla todetaan diabetes, on erittäin suositeltavaa kiinnittää muun hoidon lisäksi huomio myös ruokavalioon, jonka tulisi:
- säädellä verensokeria, jotta ruokailunjälkeinen verensokerin nousu olisi kohtuullista
- ylläpitää lihasmassaa
- sopia painonhallintaan.
Diabetic-ruokavalio auttaa tasoittamaan verensokerin vaihtelua sisältämällä runsaasti proteiinia, rajoitetun määrän energiaa sekä matalan hiilihydraattipitoisuuden. Hiilihydraateiksi on valikoitu hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja (ja kuituja) verensokerin tasaamisen tueksi. Royal Caninilla tähänkin erikoisruokavalioon on lisäksi lisätty omega-3- rasvahappoja tulehdusta hillitsemään sekä antioksidantteja rajoittamaan elimistössä tapahtuvaa hapettumisstressiä.
Jokainen potilas tulee kuitenkin hoitaa yksilöllisesti ja huomattavan ylipainoisen potilaan kohdalla voi olla tärkeämpää keskittyä ensin painon pudottamiseen, laihdutusruoan avulla, sillä ylipaino voi vaikeuttaa diabeteksen hoitotasapainon saavuttamista.
Koiran ruoka-aineallergia/- yliherkkyys ja atopia
Suomen oloissa koirien yksi yleisin iho-oireiden aiheuttaja on atopia. Tälle sairaudelle on tyypillistä koiran oireilu vuodenajanmukaisine vaihteluineen koiran yksilöllisestä tilanteesta riippuen. Osa atooppista koirista on allergisia erilaisille ympäristöallergeeneille, kuten siitepölylle, jolloin kesä voi olla niille tukalaa aikaa. Myös niitä atooppisia koiria on, joiden oireet pahentuvat talviaikaan kuivien ja sisäilmaolosuhteiden vuoksi.
Koiralla voi olla toki päällekkäisenä vaivana myös ruoka-aineyliherkkyys- tai allergia. Atooppisten koirien kohdalla ei sinänsä ole lähtökohtaisesti olennaista lähteä välttämään jotain tiettyä raaka-ainetta, jos emme epäile/ ei ole todettu samanaikaista ruoka-aineallergiaa. Näiden potilaiden kohdalla ruoalta odotetaan ensisjaisesti tukea ihon ja turkin hyvinvoinnille. Tällöin nousevat tärkeiksi tietyt ravintoaineet, kuten rikkipitoiset aminohapot (metioniini ja kystiini), sinkki sekä omega-3- ja omega-6- rasvahappojen riittävä määrä ja optimaaliset suhteet. Lisäksi esim. Roayl Canin ruoissa käytetään erityistä ihon omaa luontaista suojamuuria vahvistavaa ravintoaineyhdistelmää (PNCH).
Terve iho toimii suojana, estää liiallisen nesteen haihtumista elimistöstä eivätkä vieraat, haitalliset aineet ja mikro-organismit pääse elimistöön niin helposti. Atooppisten koirien ruoissakin on toki antioksidanttisuoja sekä tasapainoitetut pitoisuudet erilaisia vitamiineja ja hivenaineita.
Ruoka-aineallergisia koiria ruokavaliolla tukihoidettaessa on tärkeää ymmärtää, mitä ruoalta vaaditaan. Näillä potilailla on useimmiten iho-oireita, mutta myös ruoansulatuskanavan oireita (oksentelua, ripulia, närästystä) tavataan. Allergisen reaktion aiheuttaja on yleensä aina proteiini. Yleisimpiä ruoka-aineallergeeneja ovat koiralla lähinnä eläinperäiset proteiinilähteet kuten nauta ja sen lisäksi maitotuotteet ja kana. Vehnä, toisin kuin usein oletetaan, esiintyy tutkimustuloksissa huomattavasti harvemmin allergian aiheuttajana.
Jos koiralla epäillään ruoka-aineallergiaa- tai yliherkkyyttä, ainoa varma keino tilanteen diagnosoimiseksi/ poissulkemiseksi on tehdä sille eliminaatiodieetti. Oikein tehdyn eliminaatio/provokaatioruokavalion avulla on mahdollista selvittää, mille ruoka-aineille koira reagoi. Koirilla ja kissoilla verinäytteiden tai ihotestien avulla tätä ei pystytä luotettavasti osoittamaan. Tämä tarkoittaa sitä, että koiralle syötetään 2-3 kuukautta vain yhtä ruokaa. Erikoisruokavalioista valitaan sellainen, jossa proteiini on hydrolysoimalla pilkottu niin pieneksi, ettei potilaan elimistö tunnista sitä ja/tai käytetään tarkasti valikoituja, eläimelle aiemmin tuntemattomia raaka-ainelähteitä. Eliminaation aikana koiralle syötetään vain tällaista erikoisruokavaliota ja vettä. Oireiden helpottumisen jälkeen on toivottavaa altistaa koira vielä kerran aiemman ruokavalion raaka-aineille (jolla se oireili) diagnoosin varmistamiseksi. Tämä tehdään yksi ainesosa kerrallaan vähintään viikon ajan. Mikäli oireet palaavat, lopetetaan sellaisen raaka-aineen käyttäminen ja siirrytään taas takaisin eliminaatioruokavalioon, kunnes oireet ovat helpottaneet. Ruoka-aineallergia on sairaus, joka ei parane, mutta sen oireet saadaan useimmiten kuriin loppuiän tarkan ruokavalion avulla.
Allergia- ja atopia-asioissakin on syytä olla yhteydessä omaan eläinlääkäriin ja laatia potilaalle hoitosuunnitelma sekä saada tukea oikean ruokavalion ja muun yksilöllisesti tarpeellisen hoidon valintaan. Raaka-aineen valikoinnin sekä entsymaattisen pilkkomiskäsittelyn lisäksi on tärkeää myös, että ruoan tuotanto-olosuhteet ovat sellaiset, että tuotteen voi luottaa olevan kontaminoitumatonta. Samoilla tuotantolinjoillahan valmistetaan myös terveiden koirien ruoat. On olennaista, että ruokavalio valmistetaan puhdistetuissa ja erityisesti valvotuissa olosuhteissa. Ja että hydrolysoitaessa proteiineja molekyylipaino (=valkuaisaineiden pilkkomistaso) saadaan riittävän alhaiseksi sekä testataan hydrolysoinnin onnistuminen. Myös muiden ruokien aiheuttama proteiinikontaminaatio on syytä poissulkea.
Koiran ruoansulatuskanavan sairaudet
Kun tukihoidamme koiraa, jolla on ruoansulatuskanavan sairaus, ruoalta tulee vaatia mm. seuraavat ominaisuudet:
- hyvä sulavuus (korkealaatuiset valkuaisaineet)
- maittavuus, energiapitoisuus
- optimoitu kuitukoostumus
- ravintoaineiden tasapaino
Ruokavaliolla on keskeinen vaikutus ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja ongelmatilanteissa on tärkeää, että ruoka-annokset ovat riittävän pieniä, mutta energiapitoisia, jotta ruoka-annoksen iso volyymi ei ärsytä suolistoa entisestään. Ruoansulatuskanavan ongelmasta riippuen koiralla voi olla häiriöitä ruoan sulavuudessa, ravintoaineiden imeytymisessä, erityinen kuitujen tarve, jne. Lisäksi kyse voi näiden potilaiden kohdalla olla myös ruoka-aineallergiasta tai -yliherkkyydestä.
Koirat ovat sekasyöjiä ja pystyvät hyvin käyttämään hiilihydraatteja energianlähteenään Ne hyötyvät myös kuitujen postiivisesta vaikutuksesta suolistoon, esim. ummetuksen tukihoidossa. On tärkeää huolehtia siitä, että kuituja on oikea määrä ja että erilaisten, eri tavalla suoliston hyvinvointiin vaikuttavien kuitujen pitoisuudet ovat keskenään tasapainossa.
Kuidut mm. normalisoivat suoliston motiliteettia eli liikkuvuutta, lisäävät kylläisyyden tunnetta ja esimerkiksi prebioottisten kuitujen avulla luodaan hyvien suolistobakteerien kasvulle otolliset olosuhteet. Psyllium puolestaan kykenee sitomaan moninkertaisesti oman painonsa verran nestettä ja muodostaa geelimäisen massan, jonka avulla se tasapainottaa sekä liian löysän että ummetukseen taipuvaisen suolen toimintaa tarpeen mukaan. Ruoansulatuskanavan erilaisista taustasyistä aiheutuvien oireiden tukihoitoon on esim. Royal Caninilla olemassa laaja perhe Gastrointestinal-tuotteita sekä lisäksi Dermatology-sarjan tuotteet niille allergisille koirille, joilla on ruoansulatuskanavan oireilua.
Virtsatiesairaudet
Alempien virtsateiden sairaudet on oikeastaan joukko erilaisia sairauksia, joiden oireilu on pääpiirteiltään varsin samanlaista ja nämä ovat koirilla myös verrattain yleisiä. Virtsatieongelmien yhteydessä ruokavalio pyritään koostamaan niin, että se luo virtsarakkoon mahdollisimman epäedulliset olosuhteet virtsakiteiden/ -kivien muodostumiselle. Tähän voidaan parhaiten vaikuttaa ottamalla huomioon usea tekijä. Olennaiset asiat ovat: oikeanlainen raaka-ainekoostumus ja turvallinen natriumpitoisuuden korotus.
Säilykeruokavalion käyttäminen edistää kokonaisnesteensaantia ja lisää sekä virtsan määrää että laimentaa sitä. Oikeilla raaka-ainevalinnoilla voidaan vaikuttaa sekä kivennäistasapainoon (virtsaan eritetyt kivennäiset ovat kiteiden ja kivien rakennuspalikoita) että virtsan määrään ja happamuuteen/emäksisyyteen. Myös proteiinilähteiden valinnalla voi olla vaikutusta virtsan koostumukseen.
Muut sairaudet
Edellä mainittujen tilanteiden lisäksi erikoisruokavalioiden avulla voidaan osaltaan huolehtia mm. kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavien koirien ruokinnallisesta tukihoidosta, nivelten hyvinvoinnista, sydänvaivoista ja tukea koiran toipumista esim. leikkauksen/ muusta vakavasta sairaudesta toipumisen jälkeen.
Tutustu myös Royal Caninin asiantuntijaeläinlääkäri Pia Raistakan artikkeliin koiran ravitsemuksellisista tarpeista.
Lue myös kissan ravitsemuksellisista tarpeista ja kissan erikoisruokavalioista.