Koira nukkuu omassa pedissään
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran uni

Artikkelin sisältö

Koira näkee unta

Koira näkee unta todennäköisesti samaan tapaan kuin ihminen. Koiran unet käsittelevät mahdollisesti niitä asioita, joita ne päivän aikana tekevät. Unissaan ne saattavat leikkiä koirakaverinsa kanssa, ulkoilla, juosta, uida tai vaikkapa metsästää. Koska hajuaisti on koirien tärkein yksittäinen aisti, ne todennäköisesti uneksivat erilaisista hajuista ja niiden unet eivät ole yhtä visuaalisia kuin ihmisten unet.

Koirien ja ihmisten unessa on kevyen unen vaihe ja syvän unen vaihe. Syvän unen vaiheessa koiran voi nähdä liikuttelevan jalkojaan kuin se juoksisi tai kuulla sen murisevan tai haukkuvan. Koirat voivat nähdä myös painajaisia ja pahoja unia. Koiranpennun unet liittyvät todennäköisimmin emään ja huolenpitoon.

Koiran unentarve

Koirat tarvitsevat päivän aikana useita lyhyitä unia. Koirat vaipuvat nopeasti syvään uneen, joten jo lyhyet unet virkistävät koiraa. Ikä vaikuttaa eniten koiran unirytmiin ja siihen, kuinka paljon unta koira tarvitsee. Koiran unirytmi kannattaa yrittää pitää säännöllisenä, sillä se auttaa koiraa rauhoittumaan myös päivän aikana.

Arvioiden mukaan aikuiset koirat tarvitsevat 8—12 tuntia unta päivässä. Unentarve kuitenkin vaihtelee rodun ja yksilön mukaan, joten tarkkoja tunteja koirien unentarpeesta on vaikeaa määritellä. Usein suuret koirarodut tarvitsevat pieniä enemmän unta.

Seniorikoirat heräävät usein aikaisempaa harvemmin yön aikana ja nousevat aamulla myöhemmin. Vanhat koirat myös tarvitsevat pentujen tavoin useita päiväunia ja lepohetkiä päivän aikana.

Joissakin tapauksissa lisääntynyt unentarve saattaa olla merkki jostakin piilevästä sairaudesta. Vastaavasti levottomuus ja rauhattomuus voivat kertoa hoidontarpeesta. Koiranomistaja tunnistaa yleensä parhaiten, jos tavallinen käytös muuttuu. Jos koirasi siis alkaa nukkumaan tavallista enemmän tai sen nukkumiskäyttäytyminen muuttuu muulla tavalla ilman selkeää syytä, koira kannattaa tuoda eläinlääkärin tarkastukseen.

Koiranpennun unentarve

Pentukoiran unirytmi on usein aikuista koiraa epäsäännöllisempi. Ne nukkuvat yöllä usein aikuisia koiria vähemmän ja heräävät useammin, mutta tarvitsevat useammat nokoset päivän aikana.

Kasvaminen ja uusien asioiden kokeminen ja tutkiminen kuluttavat energiaa, minkä vuoksi koiranpennut tarvitsevatkin paljon unta. Jotkin pennut nukkuvat jopa 20 tuntia vuorokaudesta.

Näin varmistat, että pentu saa tarpeeksi unta:
• Älä häiritse pentua, kun se nukkuu. Perheen lapsille kannattaa opettaa alusta asti, että koiran tulee antaa nukkua rauhassa. Pentua ei myöskään kannata totuttaa siihen, että se nukahtaa aina ihmisen syliin tai silittelyiden avulla. Ihmisen kanssa nukahtamaan oppineilla pennuilla voi myöhemmin olla vaikeuksia rauhoittua itsenäisesti.
• Ohjaa pentu nukkumaan omalle paikalle. Väsynyt pentu kannattaa ohjata omalle makuupaikalleen, jossa se voi nukkua ilman häiriöitä. Näin koira oppii, että oma peti on turvallinen paikka nukkua.
• Tunnista yliväsymyksen merkit. Yliväsymys saa koiranpennun käyttäytymään hyperaktiivisesti ja voi aiheuttaa ei-toivottua käytöstä. Ohjaa silloin pentu rauhoittumaan paikkaan, jossa se tavallisesti nukkuu.
• Luo päivään selkeä rytmi. Suunnittele päivä niin, että pennulla on mahdollisuus nukkua ja levätä aina aktiivisten hetkien jälkeen.

Lue koiran univaikeuksista.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.