Koira nukkuu omassa pedissään
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran uni

Artikkelin sisältö

Koira näkee unta

Koira näkee unta todennäköisesti samaan tapaan kuin ihminen. Koiran unet käsittelevät mahdollisesti niitä asioita, joita ne päivän aikana tekevät. Unissaan ne saattavat leikkiä koirakaverinsa kanssa, ulkoilla, juosta, uida tai vaikkapa metsästää. Koska hajuaisti on koirien tärkein yksittäinen aisti, ne todennäköisesti uneksivat erilaisista hajuista ja niiden unet eivät ole yhtä visuaalisia kuin ihmisten unet.

Koirien ja ihmisten unessa on kevyen unen vaihe ja syvän unen vaihe. Syvän unen vaiheessa koiran voi nähdä liikuttelevan jalkojaan kuin se juoksisi tai kuulla sen murisevan tai haukkuvan. Koirat voivat nähdä myös painajaisia ja pahoja unia. Koiranpennun unet liittyvät todennäköisimmin emään ja huolenpitoon.

Koiran unentarve

Koirat tarvitsevat päivän aikana useita lyhyitä unia. Koirat vaipuvat nopeasti syvään uneen, joten jo lyhyet unet virkistävät koiraa. Ikä vaikuttaa eniten koiran unirytmiin ja siihen, kuinka paljon unta koira tarvitsee. Koiran unirytmi kannattaa yrittää pitää säännöllisenä, sillä se auttaa koiraa rauhoittumaan myös päivän aikana.

Arvioiden mukaan aikuiset koirat tarvitsevat 8—12 tuntia unta päivässä. Unentarve kuitenkin vaihtelee rodun ja yksilön mukaan, joten tarkkoja tunteja koirien unentarpeesta on vaikeaa määritellä. Usein suuret koirarodut tarvitsevat pieniä enemmän unta.

Seniorikoirat heräävät usein aikaisempaa harvemmin yön aikana ja nousevat aamulla myöhemmin. Vanhat koirat myös tarvitsevat pentujen tavoin useita päiväunia ja lepohetkiä päivän aikana.

Joissakin tapauksissa lisääntynyt unentarve saattaa olla merkki jostakin piilevästä sairaudesta. Vastaavasti levottomuus ja rauhattomuus voivat kertoa hoidontarpeesta. Koiranomistaja tunnistaa yleensä parhaiten, jos tavallinen käytös muuttuu. Jos koirasi siis alkaa nukkumaan tavallista enemmän tai sen nukkumiskäyttäytyminen muuttuu muulla tavalla ilman selkeää syytä, koira kannattaa tuoda eläinlääkärin tarkastukseen.

Koiranpennun unentarve

Pentukoiran unirytmi on usein aikuista koiraa epäsäännöllisempi. Ne nukkuvat yöllä usein aikuisia koiria vähemmän ja heräävät useammin, mutta tarvitsevat useammat nokoset päivän aikana.

Kasvaminen ja uusien asioiden kokeminen ja tutkiminen kuluttavat energiaa, minkä vuoksi koiranpennut tarvitsevatkin paljon unta. Jotkin pennut nukkuvat jopa 20 tuntia vuorokaudesta.

Näin varmistat, että pentu saa tarpeeksi unta:
• Älä häiritse pentua, kun se nukkuu. Perheen lapsille kannattaa opettaa alusta asti, että koiran tulee antaa nukkua rauhassa. Pentua ei myöskään kannata totuttaa siihen, että se nukahtaa aina ihmisen syliin tai silittelyiden avulla. Ihmisen kanssa nukahtamaan oppineilla pennuilla voi myöhemmin olla vaikeuksia rauhoittua itsenäisesti.
• Ohjaa pentu nukkumaan omalle paikalle. Väsynyt pentu kannattaa ohjata omalle makuupaikalleen, jossa se voi nukkua ilman häiriöitä. Näin koira oppii, että oma peti on turvallinen paikka nukkua.
• Tunnista yliväsymyksen merkit. Yliväsymys saa koiranpennun käyttäytymään hyperaktiivisesti ja voi aiheuttaa ei-toivottua käytöstä. Ohjaa silloin pentu rauhoittumaan paikkaan, jossa se tavallisesti nukkuu.
• Luo päivään selkeä rytmi. Suunnittele päivä niin, että pennulla on mahdollisuus nukkua ja levätä aina aktiivisten hetkien jälkeen.

Lue koiran univaikeuksista.

Samankaltaisia artikkeleita

Purkkapaloja pöydällä
Ksylitolimyrkytys

Ksylitolimyrkytys on koiralle hengenvaarallinen tila ja vaatii välitöntä hoitoa. Ksylitolia sisältävät purkat, pastillit ja hammastahnat on aina säilytettävä koiran ulottumattomissa. Huomioi, että ksylitolia on myös

Lue lisää »
Koira makaa lattialla suklaapalojen vieressä
Suklaamyrkytys koiralla

Suklaa on koiralle myrkyllistä ja voi aiheuttaa jopa henkeä uhkaavan myrkytystilan. Säilytä siis suklaa aina koiran ulottumattomissa. Suklaa sisältää kahta eri myrkyllistä ainetta, teobromiinia ja

Lue lisää »
Koira katsoo tyhjää lautasta ja nuolee huuliaan
Sipuli koiralle myrkyllistä

Sipulit ovat monien tavallisten ruoka-aineiden tavoin myrkyllisiä koirille. Ne hajottavat koiran punasoluja ja aiheuttavat näin anemiaa. Jos koiralle on tapana antaa ruoantähteitä, on aina muistettava

Lue lisää »
Koira haistelee viinirypäleitä
Rusinat ja viinirypäleet ovat myrkkyä koiralle

Rusinat ja viinirypäleet ovat koiralle myrkyllisiä ja voivat pahimmillaan aiheuttaa akuutin munuaisvaurion. Tilaisuuden tullen koirat kuitenkin mielellään maistelevat rusinoita tai viinirypäleitä, joten omistajan on oltava tarkka siitä, mitä koiralleen

Lue lisää »
Kultainennoutaja keppi suussa
Nikotiinimyrkytys koiralla

Nikotiini voi aiheuttaa koiralle vakavan henkeä uhkaavan myrkytyksen. Pidä siis huoli, ettei koirasi pääse vahingossa syömään tai pureskelemaan nikotiinituotteita. Koira voi saada nikotiinimyrkytyksen erilaisista tupakkatuotteista.

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.