Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran korvatulehdus ja sen hoito

Artikkelin sisältö

Koiran ulkokorvan tulehdus

Koiran ulkokorvan tulehdus on yleinen vaiva. Korvatulehduksen oireita ovat ulkokorvan punoitus, kutina ja eritys. Koira voi ravistella päätään tai kulkea pää vinossa ja korva voi olla kosketusarka.

Terve koiran korvakäytävä on puhdas ja kuiva ja korvakäytävän väri on pigmentistä riippuen vaaleanpunainen tai tumma. Käytävän pinta voi tuntua hieman vahamaiselta mutta korvissa ei ole näkyvää likaa eikä eritteitä. Likaisen korvan voi puhdistaa kotona siihen tarkoitetulla puhdisteella mutta aristava, punoittava korva kannattaa aina käydä näyttämässä eläinlääkärille.

Koiran välikorvantulehdus

Pitkittyessään ulkokorvan tulehdus voi levitä myös välikorvaan puhjenneen tärykalvon kautta. Välikorvan tulehdus voi harvinaisemmin johtua myös muusta kuin ulkokorvan tulehduksesta, kuten välikorvan kasvaimesta tai nenänielusta nousevasta tulehduksesta. Hoitamattomana välikorvantulehdus ylläpitää myös ulkokorvan tulehdusta. Välikorvan tulehduksen merkkejä voivat olla pään kääntyminen sivulle, tasapainohäiriöt ja kipu suun avaamisessa mutta kaikille koirille näitä oireita ei tule. Jopa puolella kroonisista ulkokorvan tulehduksista todetaan myös välikorvan tulehdus.

Korvan rakenne, lika ja kosteus voivat altistaa korvatulehdukselle

Koiran korvakäytävä on ihmisen korvakäytävää huomattavasti pidempi ja L-kirjaimen muotoinen. Korvakäytävissä on myös aina normaalisti jonkin verran karvoja. Korvakäytävän rakenteen takia sinne kertyy helposti kosteutta varsinkin kuumilla kesäilmoilla ja paljon uivilla koirilla. Lisäksi korviin voi joutua vierasesineitä, kuten heinän vihneitä tai ulkoloisia, kuten korvapunkkeja.

Korvakäytävää peittää samanlainen epiteelikerros kuin ihoa. Sen takia ihotulehduksia aiheuttavat sairaudet oireilevat myös ulkokorvan tulehduksia. Nykyisten tutkimusten mukaan luppakorvat eivät itsestään aiheuta enempää korvaongelmia vaan luppakorvaisilla roduilla on todennäköisesti enemmän muita tulehdukselle altistavia tekijöitä.

Korvakäytävä voi myös olla synnynnäisesti tai rotutyypillisesti ahdas, jolloin korvavaha ei poistu normaalisti korvakäytävästä. Myös toistuvat ulkokorvan tulehdukset ahtauttavat korvakäytävää, koska korvakäytävän seinämä paksuuntuu. Jos korvissa on hyvin runsaasti karvoja, kertyy erite helpommin korviin ja korvien puhdistaminen on vaikeampaa. Joillain roduilla, kuten amerikancockerspanielilla nähdään myös perinnöllisenä korvakäytävän seinämän rauhasten liikakasvua, mikä ahtauttaa korvakäytävää.

Videotähystyskuva koiran korvasta
Videotähystyskuva koiran korvasta

Monet sairaudet voivat altistaa korvatulehdukselle

Atooppisessa dermatiitissa ja ruoka-aineallergiassa ihon normaali suojakerros on puutteellinen ja tulehduksen välittäjäaineet aiheuttavat ihon punoitusta ja turvotusta sekä kutinaa. Sama tapahtuu myös korvakäytävän seinämässä, minkä takia allergisilla koirilla nähdään usein myös ulkokorvan tulehduksia. Jopa  20 prosentilla ruoka-aineallergisista koirista ainoana oireena ovat toistuvat korvatulehdukset. Lisäksi yleistä puolustuskykyä alentavat sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, voivat altistaa toistuville korvatulehduksille. Korvakäytävissä voi olla myös kasvaimia.

Korvakäytävässä on normaalistikin jonkin verran bakteereita ja hiivaa. Niiden määrä lisääntyy nopeasti lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa. Tällaiset olosuhteet muodostuvat koiran korvakäytävään, jos korviin pääsee toistuvasti vettä, korvakäytävä on ahtautunut jostain yllämainitusta syystä tai erite ei pääse pois korvakäytävästä esim. vierasesineiden tai liiallisten karvojen takia.

Korvakäytävään voi myös joutua bakteereja esimerkiksi likaisesta vedestä tai mullan ja vierasesineiden mukana. Lisäksi atopia tai ruoka-aineallergia, vierasesineet ja ulkoloiset aiheuttavat kutinaa, jolloin koira raapii korvia. Korvakäytävän iho voi mennä rikki, mikä pahentaa tulehdusta.

Bakteeri- ja hiivatulehdukset eivät tartu koirasta toiseen. Korvapunkit taas tarttuvat melko helposti ja koira saa tartunnan useimmiten ulkona vapaasti liikkuvalta kissalta.

Miten koiran korvatulehdusta hoidetaan?

Ulkokorvan tulehduksen onnistunut hoito vaatii aina sekä tulehduksen että taustalla olevan syyn hoidon. Jos korvakäytävässä on runsaasti eritteitä, karvoja tai vierasesineitä, ne täytyy ensin poistaa. Tämä voidaan tehdä vastaanotolla tai joissain tapauksissa omistaja voi tehdä puhdistamisen kotona. Ulkokorvista otetaan sytologiset näytteet, jotka tutkitaan omassa laboratoriossa mikroskoopilla. Näytteistä voidaan todeta bakteeri- ja hiivatulehdus sekä korvapunkit. Tarvittaessa korvaeritteestä voidaan tehdä myös bakteeriviljely.

Tavallisimmin ulkokorvan tulehdus hoidetaan paikallisesti korvatipoilla ja puhdistamista jatketaan vielä kotona tarpeen mukaan. Hoidon onnistuminen on tärkeää todeta kontrollikäynnillä lääkityksen lopulla. Ulkokorva voi olla niin turvoksissa ja kipeä tai niin täynnä eritettä, ettei tärykalvoa päästä tähystämään ensimmäisellä kerralla. Tällöin koiralle voidaan määrätä suun kautta lyhyt kuuri kortisonia laskemaan turvotusta ja vähentämään kipua ja korvan tilanne kontrolloidaan muutaman päivän kuluttua.

Jos korvatulehdukset ovat toistuvia tai korvien eritys ei vähene kotipuhdistuksella, korvat huuhdellaan nukutuksessa. Korvahuuhtelun yhteydessä päästään tarkastamaan myös luotettavasti tärykalvo sekä mahdolliset merkit välikorvan tulehduksesta. Ahtaissa korvakäytävissä tai välikorvan tulehdusta epäiltäessä käytetään apuna videoskooppia, joka parantaa huomattavasti näkyvyyttä korvakäytävässä. Videoskoopin avulla päästään tarvittaessa ottamaan näytteitä tärykalvon läpi myös välikorvasta sekä huuhtelemaan välikorva ja laittamaan sinne lääkkeitä ohuen katetrin avulla.

Usein videoskooppitähystykseen yhdistetään korvien tietokonetomografia-kuvaus. Silloin saadaan paremmin tietoa mahdollisista kasvaimista tai eritteistä välikorvissa. Toistuvat välikorvan tulehdukset voivat levitä myös sisäkorvaan, mikä voi näkyä TT-kuvissa mm. luisten korvanosien paksuuntumisena. Korvien TT-kuvaus tehdään aina, jos suunnitellaan korvatulehduksien tai kasvainsairauksien kirurgista hoitoa.

Jos toistuvien tulehduksien syynä epäillään ruoka-aineallergiaa tai atopiaa, voidaan koiralle aloittaa eliminaatiodieetti tai määrittää mm. atopia-vasta-aineita verinäytteestä. Muita sairauksia epäiltäessä aloitetaan selvittely yleensä perusverinäytteistä.

Koiran korvien puhdistaminen

Puhdasta, tervettä korvaa ei tarvitse puhdistaa. Korvien toistuva puhdistaminen korvapuhdisteella voi jopa altistaa tulehduksille, jos korvakäytävä jää kosteaksi tai korvakäytävän iho rikkoutuu toistuvasta puhdistamisesta. Jos korvat kastuvat, ne kuivataan huolellisesti pumpulilla. Jos korvissa on näkyvää likaa, kaadetaan korvakäytävä täyteen korvapuhdistetta. Sen jälkeen korvaa hierotaan hyvin tyvestä asti, jonka jälkeen annetaan koiran ravistaa ylimääräinen neste pois korvista. Lopuksi ulkokorvat puhdistetaan pumpulilla, ei koskaan vanupuikoilla. Tarvittaessa huuhtelu toistetaan, kunnes korvakäytävästä ei nouse enää näkyvää likaa.

Kirjoittaja:  Artikkelin kirjoittaja Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Varpu Kupiainen työskentelee Omaeläinsairaala Mevetissä.  Hän on valmistunut eläinlääkäriksi v. 2004 ja hänen erityisenä mielenkiinnon kohteenaan ovat koirien ja kissojen ihosairaudet.  Dermatologian lisäksi hän on erityisesti perehtynyt koirien ja kissojen sisätauteihin. 

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.