Jos kissataloudessa asuvalla henkilöllä on korontartunta ja saman talouden kissalla on hengitystieoireita tai ruuansulatuskanavan oireita (esim. oksentelua ja ripulia) olethan yhteydessä klinikalle ennen ajan varaamista.
Koira vetää lelusta
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran käytösongelmat

Artikkelin sisältö

Koiran käytösongelmat kannattaa huomioida heti ja apua kannattaa hakea mahdollisimman ajoissa. Mitä aikaisemmin ongelmia päästään selvittämään, sitä todennäköisemmin ne myös saadaan ratkaistua.

Koiran käytösongelmat voivat johtua monista eri syistä. Usein muuttuneelle käytökselle ei löydy vain yhtä selkeää syytä, vaan ongelmakäyttäytymisen hoidossa on huomioitava monien eri asioiden yhteisvaikutus.

Kun koira tulee eläinlääkärin vastaanotolle käytösongelmien takia, ensin selvitetään kaikki käytökseen ja terveyteen liittyvät muutokset. Näiden tietojen perusteella eläinlääkäri voi alkaa selvittää, mistä käytösongelmat voivat johtua.

Koiran käytösongelmat voivat liittyä kipuun

Eläinlääkäri aloittaa aina käytösongelmaisen koiran hoitamisen terveystarkastuksella. Käytösongelmien hoidon ensimmäinen vaihe on sairauksien poissulkeminen.

Kipu ja sairaudet voivat muuttaa koiran käytöstä. Esimerkiksi näön huonontuminen ja muut näköongelmat voivat saada koiran pelkäämään asioita, joita se ei ole aikaisemmin huomioinut lainkaan. Koska koiran kipua saattaa olla vaikeaa tunnistaa, käytösongelmanhoito voidaan aloittaa kipulääkekokeilulla. Jos koiran häiriökäytös vähenee kipulääkityksellä, sillä on todennäköisesti ollut kipuja.

Fyysisten sairauksien lisäksi häiriökäyttäytymisen taustalla voi olla myös psyykkisiä ongelmia. Myös psyykisten ongelmien tapauksissa apuna tarvitaan usein myös lääkkeellistä hoitoa.

Muista koulutuksessa positiivinen vahvistaminen

Koiran ongelmakäyttäytymiseen on mahdollista puuttua sekä koulutuksella että sairauksia hoitamalla. Kaikkien eläinten koulutuksessa tulisi hyödyntää vain positiivista vahvistamista. Koiran rankaiseminen voi vain pahentaa ongelmia, kun taas positiivinen vahvistaminen on ainoa keino saada koira muuttamaan käytöstään pysyvästi.

Koiranomistajan on tärkeää pysyä rauhallisena, vaikka koira olisi esimerkiksi yksinollessaan tuhonnut kotia. Jos koira huomaa omistajansa hermostuvan, se stressaantuu lisää. Tämä taas voi johtaa ongelmien pahenemiseen.

Häiriökäyttäytymiseen kannattaa hakea apua, ennen kuin ongelmat heikentävät koiran elämänlaatua tai alkavat haittaamaan ihmisten arkea. Koulutetut eläinkouluttajat osaavat auttaa pääsemään eroon ongelmakäyttäytymisestä.

Koira kaipaa liikuntaa ja virikkeitä

Häiriökäyttäytymistä voi ehkäistä huolehtimalla koiran perustarpeista. Niitä ovat esimerkiksi leikkiminen ja liikkuminen. Ulkoilun aikana koiralle on tärkeää myös päästä haistelemaan paikkoja. Lisäksi koiralle voi tarjota erilaisia älypelejä, joissa se pääsee kehittämään ongelmanratkaisukykyään ja käyttämään hajuaistiaan.

Liikunnan määrän lisäksi koiranomistajien tulee kiinnittää huomiota siihen, että liikunta on monipuolista. Koiran voi viedä lenkille vaikka uusiin paikkoihin ja erilaisiin maastoihin.

Kun koira pääsee purkamaan energiaansa riittävästi, sillä on todennäköisimmin vähemmän syitä häiriökäyttäytymiseen.

Samankaltaisia artikkeleita

Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Corgi istuu maassa ja katsoo omistajaansa
Koirapennun koulutus ehkäisee vaaratilanteita

Koiranpennun koulutus on hyvä keino vahvistaa omaa suhdetta uuteen karvaiseen perheenjäseneen. Riittävällä koulutuksella varmistat myös, että pennusta kasvaa hyvä koirakansalainen. Panosta koiranpennun koulutuksessa perustottelevaisuuden hyvään

Lue lisää »
Koiranpentu lähikuvassa, katsoo kameraan
5 faktaa koiranpennuista

Kuinka koiranpentu kehittyy ja millaista hoitoa pieni pentu tarvitsee? Kun ymmärrät koiranpennun kehityksen eri vaiheet, tiedät mitä odottaa ja pystyt huomioimaan sen tarpeet. Näin koiranpennusta

Lue lisää »
Jackrusselinterrieri juoksee järven jäällä keppi suussaan
Hypotermia koiralla

Hypotermia eli alilämpöisyys voi pahimmillaan aiheuttaa koiralle jopa pysyviä vauriota. Hypoterminen koira kannattaa siis aina tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi. Koiran normaali ruumiinlämpö on 38–39 astetta. Jos

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.