Jos kissataloudessa asuvalla henkilöllä on korontartunta ja saman talouden kissalla on hengitystieoireita tai ruuansulatuskanavan oireita (esim. oksentelua ja ripulia) olethan yhteydessä klinikalle ennen ajan varaamista.
Koira vetää lelusta
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran käytösongelmat

Artikkelin sisältö

Koiran käytösongelmat kannattaa huomioida heti ja apua kannattaa hakea mahdollisimman ajoissa. Mitä aikaisemmin ongelmia päästään selvittämään, sitä todennäköisemmin ne myös saadaan ratkaistua.

Koiran käytösongelmat voivat johtua monista eri syistä. Usein muuttuneelle käytökselle ei löydy vain yhtä selkeää syytä, vaan ongelmakäyttäytymisen hoidossa on huomioitava monien eri asioiden yhteisvaikutus.

Kun koira tulee eläinlääkärin vastaanotolle käytösongelmien takia, ensin selvitetään kaikki käytökseen ja terveyteen liittyvät muutokset. Näiden tietojen perusteella eläinlääkäri voi alkaa selvittää, mistä käytösongelmat voivat johtua.

Koiran käytösongelmat voivat liittyä kipuun

Eläinlääkäri aloittaa aina käytösongelmaisen koiran hoitamisen terveystarkastuksella. Käytösongelmien hoidon ensimmäinen vaihe on sairauksien poissulkeminen.

Kipu ja sairaudet voivat muuttaa koiran käytöstä. Esimerkiksi näön huonontuminen ja muut näköongelmat voivat saada koiran pelkäämään asioita, joita se ei ole aikaisemmin huomioinut lainkaan. Koska koiran kipua saattaa olla vaikeaa tunnistaa, käytösongelmanhoito voidaan aloittaa kipulääkekokeilulla. Jos koiran häiriökäytös vähenee kipulääkityksellä, sillä on todennäköisesti ollut kipuja.

Fyysisten sairauksien lisäksi häiriökäyttäytymisen taustalla voi olla myös psyykkisiä ongelmia. Myös psyykisten ongelmien tapauksissa apuna tarvitaan usein myös lääkkeellistä hoitoa.

Muista koulutuksessa positiivinen vahvistaminen

Koiran ongelmakäyttäytymiseen on mahdollista puuttua sekä koulutuksella että sairauksia hoitamalla. Kaikkien eläinten koulutuksessa tulisi hyödyntää vain positiivista vahvistamista. Koiran rankaiseminen voi vain pahentaa ongelmia, kun taas positiivinen vahvistaminen on ainoa keino saada koira muuttamaan käytöstään pysyvästi.

Koiranomistajan on tärkeää pysyä rauhallisena, vaikka koira olisi esimerkiksi yksinollessaan tuhonnut kotia. Jos koira huomaa omistajansa hermostuvan, se stressaantuu lisää. Tämä taas voi johtaa ongelmien pahenemiseen.

Häiriökäyttäytymiseen kannattaa hakea apua, ennen kuin ongelmat heikentävät koiran elämänlaatua tai alkavat haittaamaan ihmisten arkea. Koulutetut eläinkouluttajat osaavat auttaa pääsemään eroon ongelmakäyttäytymisestä.

Koira kaipaa liikuntaa ja virikkeitä

Häiriökäyttäytymistä voi ehkäistä huolehtimalla koiran perustarpeista. Niitä ovat esimerkiksi leikkiminen ja liikkuminen. Ulkoilun aikana koiralle on tärkeää myös päästä haistelemaan paikkoja. Lisäksi koiralle voi tarjota erilaisia älypelejä, joissa se pääsee kehittämään ongelmanratkaisukykyään ja käyttämään hajuaistiaan.

Liikunnan määrän lisäksi koiranomistajien tulee kiinnittää huomiota siihen, että liikunta on monipuolista. Koiran voi viedä lenkille vaikka uusiin paikkoihin ja erilaisiin maastoihin.

Kun koira pääsee purkamaan energiaansa riittävästi, sillä on todennäköisimmin vähemmän syitä häiriökäyttäytymiseen.

Samankaltaisia artikkeleita

Koira makaa lattialla silmät kiinni ja pitää päätään etutassujen välissä
Koiran dementia – Tunnista oireet

Onko koirasi käytös muuttunut vanhuuden myötä? Seniorikoira odottaa oven avautumista saranan puolella, jää toistuvasti tuijottamaan seinään tai vaeltaa ympäriinsä ilman päämäärää. Se saattaa myös jäädä

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.