Nartun terveydestä huolehtiminen synnytyksen jälkeen on luonnollinen jatkumo tiineysajan hoivalle. Mahdollisia synnytyksen jälkeisiä komplikaatioita ovat kohtutulehdus (esim. jälkeisten jäämisen seurauksena), nisätulehdus, kalkkikramppi ja maidon erittymisen ongelmat. Mikäli narttu vaikuttaa kivuliaalta, kuumeiselta tai käyttäytyy erikoisesti, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.
Vastasyntynyt koiranpentu on avuton ja tarvitsee huolenpitoa
Narttu saattaa olla synnytyksen jäljiltä levoton, eikä välttämättä heti osaa huolehtia pennuista täydellisesti. Erityisesti ensikertalaista kannattaa hellästi ja jämäkästi ohjata nuolemaan ja hoitamaan pentujaan. Mikäli emä hyljeksii pentujaan tai jotain niistä, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin, sillä kyseessä voi olla joko emän tai pennun terveysongelma tai esimerkiksi kipu. Mikäli pentu on erotettu emostaan, sille sopiva ympäristön lämpötila on 29-32 C ja ilmankosteus 55-65%.
Ensimmäisten elinviikkojen aikana pentu on täydellisen riippuvainen emon hoivasta. Silmät avautuvat noin kahden viikon iässä ja korvakäytävät noin 3 viikon iässä. Pentu mönkii ympäriinsä hiljalleen aluetta kasvattaen ja ympäristöönsä tutustuen. Koska oppimista tapahtuu koko ajan, kannattaa se hyödyntää totuttamalla pentu myös ihmisen hoivaan jo tässä vaiheessa.
Hyvä ravitsemus on pikkupennun hoidon kulmakivi
Pikkupennun tärkein ja usein ainoa ravinnonlähde on emon maito. Pennun kehitystä seurataan punnitsemalla pennut mielellään alkuun päivittäin ja sitten vähintään viikoittain. Heti synnytyksen jälkeen pennun paino usein tippuu muutamana päivänä, mutta lähtee sen jälkeen nousuun. Tutkimusten mukaan jopa 20% pennuista kuolee kahden ensimmäisen elinkuukauden aikana. Suurin osa kuolemista tapahtuu ensimmäisen elinviikon aikana. Ternimaidon saanti on kriittistä pennun selviytymisen kannalta, joten erityisesti suuren pentueen kohdalla tulee kasvattajan huolehtia, että kaikki pennut varmasti saavat osansa ternimaidosta. Suuren pentueen kohdalla on suositeltavaa tarjota pennuille lisäravintona laadukasta emonmaidonvastiketta. Sen lisäksi suurta pentuetta ja sen emoa tulee seurata tarkasti ensimmäisten 2 viikon ajan.
Pennulle paras ravinto on emon maito, mutta toisinaan tarvitaan lisäapua, jos esim. emon maito ei riitä suuren pentueen vuoksi, tai emo on sairaana. Tällöin eläinlääkärisi suosittelee pennulle parasta lisäravintoa, kuten Royal canin Puppy Pro tech. Hiljalleen noin 3-5 viikon iässä pentua aletaan totuttaa myös kiinteään ravintoon. Sen tulisi olla korkealaatuista kasvavalle koiralle tarkoitettua ruokaa. Toisinaan päädytään raakaruokintaan, mutta silloin on oltava erityisen tarkka, jotta kaikkien ravinteiden, hivenaineiden ja vitamiinien määrät ja suhteet tulevat oikein huomioiduiksi. Narttu lopettaa hiljalleen imettämisen pentujen ollessa noin 5-7 viikon ikäisiä.
Pennuilla on usein suolinkaisia
Pennut saavat suolinkaistartunnan emolta joko tiineyden aikana istukan läpi tai imetyksen aikana maidon välityksellä. Suolinkaistartunta on melko yleinen koiranpennuilla. Pentujen loishäätö aloitetaan kahden viikon iässä, ja suositeltavaa on toistaa loishäätö 2 vk välein luovutusikään asti. Emon loishäätö tehdään aina samanaikaisesti pentujen kanssa.
Sosiaalistaminen on tärkeä osa koiranpennun hoitoa
4-5 viikon ikäinen pentu on jo leikkisä ja utelias. Emo, pentuesisarukset sekä oman perheen ihmiset kertovat pennulle ympäröivästä maailmasta. Sosiaalistaminen kannattaa aloittaa varhaisessa vaiheessa. Kylään voi kutsua tuttuja ihmisiä seurustelemaan pentujen kanssa. Ihmisten kutsumisessa on kuitenkin syytä huomioida tarttuvien tautien riski, ja kutsua kylään tässä vaiheessa vain ihmisiä, joilla ei ole kotona esim. vastikään maahantuotuja tai paljon näyttelyissä käyviä koiria. Ennen luovutusikää pennun olisi hyvä totutella hieman myös esim. ulkoiluun, erilaisiin ääniin, autolla matkustamiseen, polkupyöriin, eri näköisiin ja kokoisiin toisiin koiriin ja ihmisiin ym. Tämä helpottaa suunnattomasti uuteen kotiin siirtymisestä aiheutuvaa stressiä ja pennun kehitystä myöhemmissä vaiheissa. Saavutettuaan 7-8 viikon iän, on koiranpennun aika siirtyä uuden perheen luokse. Kaikkein herkin aika sosiaalistamisen kannalta tapahtuu siis jo ennen pennun luovutusikää.
Muistilista
– Ensikertalaista narttua voi hellästi ohjata hoivaamaan pentujaan tarvittaessa
– Ympäristön lämpötila 29-32 C ja ilmankosteus 55-65% optimaaliset pikkupennulle
– Pennun silmät aukeavat 2 vk iässä ja korvat 3 vk iässä
– Pennun painoa tulee alkuun seurata päivittäin
– Ternimaidon saaminen on oleellista pennun vastustuskyvyn kehitykselle
– Jos emo on sairas tai pentue on kovin suuri, tarvitaan lisäksi lisäravintoa eli emonmaidonvastiketta
– Pentukuolleisuus 2 ensimmäisen elinkuukauden aikana on koiralla jopa 20 %
– Mikäli pentu itkee jatkuvasti, sen painon kehitys pysähtyy, tai emä hyljeksii sitä, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin
– Loishäätö aloitetaan 2 vk iässä ja toistetaan 2 vk välein luovutukseen asti
– Sosiaalistamisen kannalta herkin aika on ennen luovutusikää eli alle 2 kk iässä
Lue myös:
Lähteet:
Astrid Indrebø, Cathrine Trangerud & Lars Moe. (2007) Canine neonatal mortality in four large breeds. Acta Veterinaria Scandinavica, 49(Suppl 1):S2.
Tønnessen R1, Borge KS, Nødtvedt A, Indrebø A. Canine perinatal mortality: a cohort study of 224 breeds. (2012) Theriogenology. Jun;77(9):1788-801.
Jennifer J. Devey, DVM, Diplomate ACVECC. Pediatric Emergencies. IVIS publications.