Koiran atopia ja ihovaivat
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Atopia ja ihovaivat

Artikkelin sisältö

Atooppinen dermatiitti eli atopia on koirilla yleinen ihosairaus

Atooppinen dermatiitti, ”atopia”, on ihosairaus, johon liittyy geneettinen alttius ja mm. ongelmat ihon suojamuurin rakenteessa ja toiminnassa, ihon pinnan mikrobisto, ympäristöolosuhteet, immuunijärjestelmän säätelyn ongelmat ja herkistyminen allergeeneille.

Atopia diagnosoidaan potilaan oireiden, hoitovasteen (ja allergiatestien) perusteella. On olemassa myös ”atopic like dermatitis”, jossa muuten samat oireet, mutta allergiatesteissä ei herkkyyttä ympäristöallergeeneille, hoito siedätyshoitoa lukuunottamatta tällöin sama.

Tyypilliset koiran atopian oireet

  • Oireet ilmenevät ensimmäisen kerran alle 3-vuotiaana
  • Tyypillisesti viettää aikaa enimmäkseen sisätiloissa
  • Kortisoniin vastaava kutina
  • Tyypillisenä alueina: etujalat, korvat, taivealueet; kainalot, nivuset, tavallisesti ei korvalehden reunoissa

Koiran atopia – diagnoosi

  • Ulkoloistartunnan poissulkeminen (raapenäyte, kokeilulääkitykset)
  • Infektioiden (mahdollisten sekundääristen sellaisten) hoitaminen, oireiden jatkuminen niiden jälkeen
  • Ruoka-aineallergian olemassaolon selvittäminen tai poissulkeminen eliminaatiodieetin ja altistusvaiheen avulla (voi esiintyä niin yksittäisenä kuin myös atopian kanssa samanaikaisesti)
  • Allergiatestit, mikäli omistaja on halukas siedätyshoidon kokeiluun

Koiran atopian hoito

Atopian hoito perustuu sairauden eri tekijöiden hoitamiseen. Lääkitykset ja hoidot ovat yleensä elinikäisiä, mutta niitä säädetään tilanteen mukaan. Säännölliset kontrollit ja tilanteen hallinnassa pitäminen ovat tärkeitä. Hoitoja atopiaan ovat:

  1. Anti-inflammatorinen lääkitys: Kortikosteroidit (paikallinen/systeeminen), siklosporiini tai oklasitinibi
  2. Ihon suojamuurin vahvistaminen: rasvahappolisät suun kautta sekä hoitotuotteet iholle
  3. Siedätyshoito
  4. Sekundääristen ihotulehdusten hoito heti kun oireita tulee. Jos oireet pahenevat useasti, tulee selvittää mikä on taustasyynä tai altistavana tekijänä sekä saada peruslääkitystaso sellaiseksi, ettei tule tilanteen pahenemisia.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.