Koira makaa ulkona
Kirjoittaja
Maria
Konkonen
Vastaava eläinlääkäri, ell

Koiran juoksut ja progesteroni

Artikkelin sisältö

Koiran puberteetti 

Nuoren koiran ensimmäisten juoksujen alkamisajankohdassa on suurta vaihtelua. Tyypillisesti ensimmäinen juoksu alkaa 6-14 kk:n ikäisenä. Joillakin yksilöillä ensimmäiset juoksut voivat tulla jopa vasta 2-2,5 vuoden iässä.   

Ensimmäisten juoksujen aikaan narttu on saavuttanut noin 80 % aikuisiän painosta Tämä voi olla yksi syy miksi pienillä koiraroduilla juoksut tulevat tyypillisesti aikaisemmin kuin isoilla roduilla, joilla aikuispainon saavuttaminen tapahtuu vasta myöhemmin.  

Viivästyneenä puberteettina pidetään tilannetta, jossa nartulle ei ole tullut juoksuja puolen vuoden kuluessa siitä, kun se on saavuttanut aikuisiän painon.  

Tiinehtyvyys

Paras tiinehtyvyysikä on kahdesta vuodesta alkaen kestäen aina 6-7 vuoteen. Tämän jälkeen tiinehtyvyys heikkenee ja mahdollisen pentueen koko pienenee.  

Koiran juoksut eli kiima 

Koirille tulee kiima eli juoksuaika keskimäärin 7 kk:n välein. Tässäkin on yksilöllistä vaihtelua. Kiimakierto jaetaan neljään vaiheeseen proestrus eli esikiima,  estrus eli kiima, diestrus eli tiineys tai valeraskaus ja vielä anestrus eli kiimaton aika. Anestruksen alkuun sijoittuu maidontuotantovaihe, jos nartulla on pennut tai valeraskaus, joka tuottaa maitoa.  

Proestrus eli esikiima

Juoksut alkavat esikiimasta. Tällöin urokset ovat jo kiinnostuneita nartusta, mutta narttu ei anna astua itseään ja voi olla poikkeavan aggressiivinen muita koiria kohtaan. Vulvassa havaitaan turvotusta ja ilmenee veristä vuotoa. Munasarjoissa alkaa kehittymään FSH (follitropiini) ja LH (lutropiini) hormonien vaikutuksesta munasoluja. Estrogeenin pitoisuus nousee.  Munasoluja muodostuu keskimäärin 2-8 kpl kumpaankin munasarjaan. Esikiimavaihe voidaan todeta emättimen irtosolunäytteestä sekä verinäytteestä mittaamalla progesteronipitoisuus.  Progesteroni on <0.2ng/mol (<1nmol/l) eli perustasolla. Tämä vaihe kestää keskimäärin 9 vrk:n ajan. Vaihtelua voi olla 3-21 vrk:n välillä. 

Estrus eli kiima

Kiimassa nartun käytös muuttuu ja sille tulee ns. seisovan kiiman vaihe, jolloin se antaa uroskoiran astua. Estruksessa vulvan turvotus pehmenee ja vuodon väri vaalenee. LH eritys nousee piikkimäisesti noin kaksi vuorokautta ennen munasolujen irtoamista munasarjoista (ovulaatio). LH-piikin aikana progesteronin taso on 2 ng/ml (6 nmol/l). Tämän jälkeen progesteronin nousuvauhti on 2-3 yksikköä/päivä. Ovulaation aikaan progesteroni taso on 5-8 ng/ml (15-25nmol/l). Ovulaation jälkeen nousuvauhti kiihtyy entisestään. Maksimipitoisuus on 15-80 mg/mol (50-240nmol/l) noin kolmen viikon kuluttua ovulaatiosta.  Munasolut irtoavat epäkypsinä munasoluista ja vie 1-3 pv niiden kypsymiseen. Vasta tämän jälkeen ne voivat hedelmöittyä. Hedelmöittymiskykyisinä munasolut pysyvät 2-3 vrk:n ajan.  

Diestrus eli tiineys tai valeraskaus

Vaihetta voidaan sanoa tiineysvaiheeksi tai valeraskausvaiheeksi, ja tämä tulee kaikille nartuille. Toisilla nartuilla valeraskaus aiheuttaa ulkoisia merkkejä toisilla taas ei. Tämä vaihe kestää 7-8 viikon ajan. Progesteronitaso pysyy kaikilla nartuilla korkealla. Tasossa on suurta yksilöllistä vaihtelua. Korkeaa progesteronia ei siis voi käyttää tiineyden toteamiseen. Tiineillä progesteronitaso laskee perustasolle noin 64 vuorokauden kuluttua LH-maksimista ja lasku aiheuttaa seuraavana päivänä synnytyksen käynnistymisen. Tyhjillä nartuilla lasku on hitaampaa ja anestrustaso saavutetaan vasta 90 vuorokauden kuluttua. Pitkä progesteronivaihe provosoi maidon eritystä ja näin ollen mahdollistaa myös valetiineiden maidonerityksen käynnistymisen ja hoivaamisvietin.  

Anestrus eli kiimaton aika 

kiimaton aika kestää vähintään kahden kuukauden ajan. Progesteroni on perustasolla eli <0.2ng/mol (<1nmol/l). Kohdun limakalvo ohenee sekä uusiutuu ja näin valmistautuu uutta kiimaa varten.  

Koiran kiiman tarkkailu ja oikea astuttamisajankohta 

Kiiman tarkkailussa ja oikean astuttamisajankohdan määrittämisessä voidaan käyttää apuna näkyviä muutoksia sekä nartun käyttäytymisen seuraamista. Vulvan koko ensin suurenee ja vähitellen myös pehmenee oikean ajankohdan lähestyessä. Myöskin vuodon värin vaaleneminen kertoo esikiimavaiheen vaihtumisesta kiimaan. Kaikilla nartuilla vuodon värissä ei tapahdu merkittävää muutosta tai vuoto voi olla niin vähäistä, että sitä on vaikea havaita.  

Progesteronimääritystä voidaan käyttää apuna määrittämään LH-piikin ajankohtaa ja tästä seuraavaa ovulaatiota, jolloin on paras astumisajankohta.  Ovulaatio tapahtuu keskimäärin 11-12 vrk:n kuluttua vuodon alusta, mutta voi tapahtua jo 4:n tai vasta 24 päivän kuluttua.  Suurin osa nartuista antaa astua vain oikeaan aikaan, jolloin hedelmöittyminen on mahdollista. 

Keinosiemennyksessä oikean ajankohdan määrittäminen on tärkeämpää ja se tehdään progesteronimäärityksin yhdessä emättimestä otettavan irtosolunäytteen kanssa. LH-hormonin määrityskin on mahdollista tarkan ovulaatiohetken määrittämiseksi, mutta tällöin joudutaan ottamaan vähintään kerran vuorokaudessa verinäyte usean vuorokauden ajan, jotta korkein taso voidaan määrittää. 

Lähteet:

  • Bsava Manual of Canine and Feline reproduction and neonatology,
  • Koiran lisääntyminen ja lisääntymisongelmat, Fennovet 

Samankaltaisia artikkeleita

Koira nukkuu sohvalla
Koiran univaikeudet

Koiran uni takaa, että sen keho ja mieli palautuvat päivän rasituksesta. Koska koira vaipuu nopeasti syvään uneen, jo lyhyet nokoset virkistävät koiraa ja antavat energiaa

Lue lisää »
Koira nukkuu omassa pedissään
Koiran uni

Koira näkee unta Koira näkee unta todennäköisesti samaan tapaan kuin ihminen. Koiran unet käsittelevät mahdollisesti niitä asioita, joita ne päivän aikana tekevät. Unissaan ne saattavat

Lue lisää »
Nainen ja koira vaeltamassa
Retkeily ja vaellus koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Ihminen laittaa koiran tassuun sidettä
Haavojen ensiapu koiralla ja kissalla

Koiranomistajan perustaitoihin kuuluu haavojen ensiapu. Samat ohjeet pätevät sekä koirien että kissojen haavojen hoitoon. Oikeanlainen ensiapu ehkäisee pinnallisten haavojen tulehtumista ja estää syvempiä haavoja vuotamasta

Lue lisää »
Eläinlääkäri näyttää, kuinka koiralle annetaan ensiapua
Koiran ja kissan hätäensiapu

Hätäensiapu voi pelastaa koiran tai kissan hengen. Lue tästä artikkelista, millaista hätäensiapua erilaisissa tilanteissa tulee antaa. Ensiapu onnettomuuspaikalla Onnettomuuspaikalla on tärkeää käyttäytyä rauhallisesti. Auta loukkaantuneita

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.