Ohutneulanäyte

Helppo ja vähiten invasiivinen tapa saada tietoa uudismuodostumasta, on yrittää saada siitä irti soluja ja tutkia niitä mikroskoopilla. Pintaa syvemmällä olevat muutokset vaativat vähintään ohutneulanäytteen: ruiskulla ja neulalla pyritään saamaan mahdollisimman paljon soluja näytteeseen. Jos pinnallinen muutos erittää tai on rikki, voidaan sitä tutkia myös ottamalla näyte teipillä tai painamalla lasia muutosta vasten. Solusaalista tarkastellaan mikroskoopissa kasvaimen tyypin ja laadun selvittämiseksi. Näyte voidaan tutkia joko klinikan omassa laboratoriossa tai lähettää näyte patologille.

Joissain kasvaintyypeissä diagnoosiin päästään sytologian turvin oikein hyvin, esimerkiksi lipoomasta irtoaa yleensä näkyvää rasvaa ja tyypillistä solukkoa, jonka kautta diagnoosia voidaan pitää suhteellisen luotettavana. Kaikista uudismuodostumista ei välttämättä irtoa soluja helposti, eikä tieto ole tällöin täydellistä. Toiset kasvaimet, mm. maitorauhaskasvaimet voivat olla hyvin sekasoluisia, jolloin pelkkä solunäyte ei ole yksin luotettava. Joskus myös tulehdus näytteenottoalueella voi peittää kasvainsolukon alleen jne.

Sytologia on kuitenkin hyvä työkalu, varsinkin uudismuodostuman ensiarviointiin ja mm. kasvainleikkauksen poistomarginaalit suunnitellaan sen antaman arvion perusteella. Potilasta ei tarvitse rauhoittaa näytteenottoa varten.

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.