Kani myksomatoosi
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Myksomatoosi saapui Suomeen. Kanit kannattaa rokottaa.

Artikkelin sisältö

Kaniineja koetellaan taas. Keväällä 2016 Suomessa todettiin ensimmäisen kerran RHD-viruksen aiheuttama kaniinien verenvuotokuume. Virus tuli Suomeen ilmeisesti jäädäkseen, mutta lemmikkikanit on saatu suojattua tehokkaan rokotuksen ansiosta. Tänä kesänä saatiin lisää huonoja uutisia. Espoosta kuolleena löytyneellä villikanilla todettiin myksomatoosi. Vielä ei ole tietoa mitä kautta virus on levinnyt Suomeen.

Mikä myksomatoosi?

Myksomatoosi on maailmanlaajuisesti erittäin merkittävä kaniinien virustauti. Myksoomavirus tarttuu herkästi monien eri hyönteisten välityksellä. Oireet kehittyvät muutamassa päivässä tartunnan jälkeen. Tautiin liittyy silmien ja silmäluomien voimakasta märkimistä ja turpoamista. Iholla voidaan havaita nopeasti kehittyviä patteja, erityisesti pään alueella ja korvissa. Pää, korvat ja sukupuolielinten alue turpoavat. Sekundaariset hengitystietulehdukset ovat yleisiä. Sairaus johtaa monesti kuolemaan reilussa viikossa.

Voiko myksomatoosi tarttua ihmiseen tai muihin kotieläimiin?

Myksomatoosi tarttuu ainoastaan jäniseläimiin. Sairaus on merkittävä uhka kaniineille, mutta tarttuu satunnaisesti myös rusakohin ja jäniksiin. Ihmisille, kissoille ja koirille viruksesta ei ole vaaraa.

Mitä teen, jos epäilen kanillani myksomatoosia ja miten sitä hoidetaan?

Myksomatoosia epäiltäessä kannattaa olla välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin. Tartunnan saanut lemmikki kannattaa pitää erossa muista kaniineista.

Myksomatoosiin ei ole olemassa erityistä parantavaa hoitoa. Lieväoireiset yksilöt saattavat toipua huolellisella tukihoidolla. Vakavasti sairastuneet menehtyvät valitettavasti lähes varmasti, joten tilanne täytyy arvioida jokaisen yksilön kohdalla huolellisesti. Syömättömien ja huonokuntoisten kaniinien kohdalla eutanasia tarpeettoman kärsimyksen välttämiseksi on useimmiten armeliain ratkaisu.

Voiko myksomatoosia ehkäistä?


Rokottaminen on tärkein ehkäisykeino. Saatavilla on yhdistelmärokote myksomatoosia ja kaniinien verenvuotokuumetta (RHD) vastaan. Rokote voidaan antaa yli viiden viikon ikäisille kaniineille. Rokotesuoja saavutetaan kolmen viikon sisällä. Tämän jälkeen rokote tehostetaan vuosittain. Yhdistelmärokotteen voi antaa turvallisesti, vaikka kani olisi jo rokotettu RHD:ta vastaan. Tällä hetkellä kaniinit eivät tarvitse Suomessa muita rokotteita.

Rokottamisen lisäksi lemmikkikanit kannattaa pitää erossa villikaneista ja mahdollisuuksien mukaan tartuntaa levittävistä hyönteisistä. Epidemian aikaan tämä tarkoittaa käytännössä kaniinien pitämistä sisätiloissa. Myksomatoosiriski kannattaa huomioida myös kaniinin kanssa matkustettaessa ja tuotaessa kaniineja ulkomailta.

Samankaltaisia artikkeleita

Kani lemmikkinä
Kani lemmikkinä

Harkitsetko kanin hankkimista? Ennen kanin ottamista on hyvä tietää, millaista päivittäistä hoitoa kanit vaativat, mitä kanit syövät ja miten ne käyttäytyvät.  Kanit ovat suloisia ja pörröisiä lemmikkejä. Niiden hoitaminen

Lue lisää »
Melli-kani
Kanin sterilisaatio

Kanin sterilisaatio on toimenpide, jossa kanin kohtu sekä munasarjat poistetaan kirurgisesti. Toimenpiteen jälkeen kani ei pysty enää lisääntymään. Kanin sterilisaatio ehkäisee kohtukasvaimia Sterilisaatiolla on kanille

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.