Kani katsoo ulos ikkunasta
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kanin aktivointi tarjoaa kanille mielekästä puuhaa

Artikkelin sisältö

Kani on luonnostaan aktiivinen ja utelias eläin, ja siksi se kaipaa tekemistä. Kanin aktivointi on myös hyvä keino ehkäistä ylipainoa.

Lemmikkikani kaipaa tekemistä ja aktivointia. Ylipaino on kaneilla merkittävä vaiva, joka altistaa kanin esimerkiksi ummetukselle ja suolitukoksille, jalkapohjien ongelmille sekä ihovaivoille. Monet ylipainon aiheuttamat vaivat, kuten tassutulehdus, ovat kivuliaita ja hankaloittavat liikkumista entisestään.

Aktiivisena ja uteliaana eläimenä kania on helppo aktivoida, kun jaksaa nähdä hieman vaivaa. Muista valvoa kanin tekemisiä, ettei se pääse syömään mitään sopimatonta.

Aktivointipelit kanille

Aktivointipallot ja muut aktivointipelit innostavat kania liikkumaan. Kovat muoviset kissoille tarkoitetut pallot ja sählypallot sopivat kaneille hyvin. Kanit käyttävät hampaitaan jatkuvasti, joten niille on kehitetty leluja juuri jyrsimistä varten. Varmista aina ennen lelun antamista kanille, että lelu on täysin turvallinen eikä siitä pääse irtoamaan osia. Valvo kuitenkin kanin leikkiä. Voit myös laittaa lelujen sisään kanin ruokaa tai herkkuja.

Tunnelit ja kopit

Voit ostaa kanille erilaisia valmiita putkia ja tunneleita tai rakentaa niitä itse vaikka pahvilaatikoista. Kanit tuntevat olonsa turvalliseksi pesäkoloa muistuttavissa paikossa, minkä vuoksi ne viihtyvät erilaisissa tunneleissa ja kopeissa.
Kanin kodin sisustuksen ja järjestyksen muuttaminen ylläpitävät kanin mielenkiintoa.

Kaivelumahdollisuudet

Voit tehdä kanille kaivelupaikan esimerkiksi katettuun kissanvessalaatikkoon tai tavalliseen pahvilaatikkoon. Monet kanit kaivavat innoissaan myös pyyhekasoja.

Kanit nauttivat siitä, jos pääsevät kaivamiinsa koloihin ja tunneleihin oleskelemaan. Voit siis järjestää kanille ympäristön, jossa se pääsee mahdollisesti kaivamaan hieman syvempiä onkaloita. Kesäaikaan kanille voi järjestää kaivelupaikan ulkoaitaukseen tai häkkin. Muista varmistaa, ettei kani pääse kaivamaan aitauksen ali.

Ruoan piilottaminen

Luonnossa kani etsii ruokaa suurimman osan hereilläoloajastaan. Ruoan etsiminen aktivoi kania sille luonnollisella tavalla.

Piilota kanille vain sen verran ruokaa, ettei päivittäinen ravinnontarve ylity. Muista huolehtia ruoan puhtaudesta. Piilota vain ruokaa, joka säilyy hyvin eikä pilaannu, ja laita etsittävä ruoka puhtaisiin paikkoihin.

Temppujen opettaminen

Temppujen opettaminen aktivoi kania sekä vahvistaa kanin ja omistajan välistä suhdetta.
Kanit voi esimerkiksi opettaa hyppäämään erilaisten esteiden yli. Yleensä esteet mahtuvat hyvin sisätiloihin. Lisäksi temppujen opettamisessa voi hyödyntää kotoa löytyviä huonekaluja ja tavaroita. Kanin voi esimerkiksi opettaa hyppäämään sängylle tai sohvalle käskystä. Kanit voivat oppia myös luoksetulon.

Samankaltaisia artikkeleita

Kani lemmikkinä
Kani lemmikkinä

Harkitsetko kanin hankkimista? Ennen kanin ottamista on hyvä tietää, millaista päivittäistä hoitoa kanit vaativat, mitä kanit syövät ja miten ne käyttäytyvät.  Kanit ovat suloisia ja pörröisiä lemmikkejä. Niiden hoitaminen

Lue lisää »
Melli-kani
Kanin sterilisaatio

Kanin sterilisaatio on toimenpide, jossa kanin kohtu sekä munasarjat poistetaan kirurgisesti. Toimenpiteen jälkeen kani ei pysty enää lisääntymään. Kanin sterilisaatio ehkäisee kohtukasvaimia Sterilisaatiolla on kanille

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.