Koiran-märkäkohtu
Kirjoittaja
Marianna
Roine
Vastaava eläinlääkäri

Märkäkohtu on yleinen leikkaamattomilla narttukoirilla

Artikkelin sisältö

Koiran kohtutulehdus eli pyometra

Pyometra eli märkäkohtu on tulehduksellinen tila, jossa kohtuun kertyy märkäeritettä. Sairaus on yleinen leikkaamattomilla narttukoirilla ja siihen sairastuukin arviolta jopa yli 20 % leikkaamattomista narttukoirista. Riski on suurempi keski-ikäisillä ja vanhemmilla nartuilla, mutta pyometra voi kehittyä jo ensimmäistenkin juoksujen jälkeen.

Tiineyden keskeyttämiseen käytetyt hormonaaliset hoidot altistavat selvästi pyometran kehittymiselle, samoin esim. epätasaiset kiimakierrot tai muut häiriöt hormonitoiminnassa voivat lisätä riskiä. Hoitamattomana sairaus johtaa yleensä kuolemaan, joten märkäkohtua epäiltäessä onkin syytä hakeutua eläinlääkäriin mahdollisimman pian.

Koiran kohtutulehduksen syntymekanismi

Pyometran tyypillisin esiintymisajankohta on muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen juoksujen päättymisen jälkeen. Varsinaisen kiiman jälkeen seuraa jälkikiimavaihe, joka kestää noin 2-3 kuukautta. Tänä aikana keltarauhanen tuottaa progesteronia, ja joskus tämä korkea tai pitkittynyt progesteronin tuotto voi saada kohdussa aikaan epänormaalin vasteen, jolloin limakalvolle kehittyy kystista hyperplasiaa. Tämän seurauksena limakalvon rauhasten eritys kasvaa ja kohdun supistuvuus heikkenee, jolloin nestettä kertyy kohtuun. Tämä puolestaan tarjoaa otolliset olosuhteet tulehduksen kehittymiselle, mikäli kohtuun pääsee bakteereja.

Koiran kohtutulehduksen oireet

Märkäkohdun oireet voivat olla hyvinkin vaihtelevat. Tyypillisimpiä oireita ovat mm. apaattisuus, ruokahaluttomuus, oksentelu, vatsaontelon kipu, lisääntynyt juominen ja pissaaminen, kuumeilu ja ripuli. Emättimestä voi myös tulla märkäistä, limaista tai veristä vuotoa, mikäli kyseessä on ns. avoin pyometra eli kohdun kaula on auki ja tulehduserite pääsee vuotamaan ulos. Tämä voidaan huomata myös nartun lisääntyneenä alapään nuolemisena.

Mikäli kyseessä on puolestaan ns. suljettu pyometra, ei vuotoa havaita, koska kohdunkaula on kiinni, ja tällöin tila on vieläkin vakavampi, koska tila etenee yleensä nopeammin ja mm. kohdun repeämisriski kasvaa.

Koiran kohtutulehduksen diagnostiikka ja hoito

Pyometran diagnosointi perustuu kohdun ultraäänitutkimukseen sekä mahdollisiin verinäytteisiin. Ultraäänitutkimuksessa nähdään, mikäli kohdussa on nestesisältöä. Joskus nestesisältö voi olla muutakin kuin märkäeritettä, kuten esim. limaa, nestettä tai verta.

Tulehdusarvojen kohoaminen verinäytteissä voikin antaa tukea ultraäänitutkimuslöydöksille. Tilan vakavuudesta riippuen voidaan nähdä muutoksia myös muissa veriarvoissa, minkä vuoksi verikokeet on hyvä tutkia laajemminkin. Verinäytteistä saadaan viitteitä mm. mahdollisista elinvaurioista, anemiasta, elimistön kuivumisesta tai jopa verenmyrkytyksestä.

Pyometran hoitosuositus on aina leikkaushoito, jolloin nartulta poistetaan kohtu ja munasarjat. Joissain tapauksissa, jos esim. nartun lisääntymiskyky halutaan ehdottomasti säästää, voidaan kokeilla myös lääkkeellistä hoitoa. Tämäkin vaatii alkuun kuitenkin tiheitä kontrollikäyntejä, joissa kohdun tyhjenemistä seurataan ultraäänitutkimuksella, ja samoin nartun yleisvointia sekä esim. tulehdusarvojen normalisoitumista. Lääkkeellisessä hoidossa on aina komplikaatioriskinsä, kuten pahimmassa tapauksessa kohdun repeäminen. Huonokuntoiset potilaat vaativat pääsääntöisesti aina leikkaushoitoa, koska lääkitykset eivät auta heti. Eläinlääkäri arvioikin aina tapauskohtaisesti, onko lääkehoitoa turvallista kokeilla.

Koiran kohtutulehduksen ennaltaehkäisy

Pyometran ennaltaehkäisyyn ainoa keino on narttukoiran sterilointi. Sterilaatiossa nartulta poistetaan munasarjat ja/tai kohtu, jolloin sillä ei ole enää juoksuja eikä se voi saada jälkeläisiä. Sterilaatioita voidaan nykyään tehdä sekä tähystysleikkauksella että ns. perinteisellä ”avomenetelmällä”.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.