suomenpystykorva
Kirjoittaja
Liisa
Lajunen
Eläinlääkäri

Koiran tyrät

Artikkelin sisältö

Tyrällä tarkoitetaan elimen tai kudoksen työntymistä poikkeavaa reittiä pitkin sille kuulumattomalle sijainnille. Tyrät voivat olla koiralle harmittomia, mutta monet tyrät aiheuttavat lemmikille terveydellistä haittaa ja tulee korjata kirurgisesti – osa jopa kiireisesti päivystysluontoisesti.

Yleisimmin tavattuja tyriä ovat napa-, nivus- ja perineaalityrät.

Koiran napatyrä

Napatyrä todetaan koiralla yleensä jo varhain pentuiässä. Tyypillisimmin napatyrään joutuu harmittomasti vatsaontelon pohjalla lojuvaa, elimiä verhoavaa rasvakudosta ns. vatsapaitaa.

Hyvin pienet tyrät saattavat kuroutua umpeen itsestään, etenkin jos tyrää säännöllisesti kevyesti painetaan sisään. Joskus kohtaan jää pieni liikkumaton nappulamainen napa, mikä on koiran kannalta täysin harmiton ilmestys.

Mikäli napatyrä on suurempi kuin kaksi sormenpäätä tai se on aristava tai muuttaa muotoaan tai kokoaan äkisti, on tyrä syytä tarkistuttaa eläinlääkärin vastaanotolla ja todennäköisesti sen kirurginen hoito on paras vaihtoehto.

Koiran nivustyrä

Nivustyrät voivat olla tois- tai molemminpuolisia. Nivustyrä ilmestyy nimensä mukaisesti koiran nivuseen, takajalan ja vatsan taitteeseen. Kuten napatyrässä, päätyy nivustyräänkin ensisijaisesti rasvakudosta vatsaontelosta. Vakavammissa muodoissa tyrään voi joutua piilokives, suolen osia, virtsarakko tai jopa narttukoirilla kohtua.

Nivustyrä saattaa niin ikään kadota näkyvistä koiran loikoillessa selällään tai nivusaluetta paineltaessa. Tyrä kuitenkin yleensä sinnikkäästi palaa esiin koiran noustessa luonnolliseen asentoonsa ja saattaa paineen vaikutuksesta vähitellen suurentua.

Nivustyrää voi joskus olla vaikea erottaa pyylevämmän koiran normaalista nivusalueen rasvakudoksesta. Narttukoirilla alueen muutoksia voi myös olla haastava erottaa takimmaisten maitorauhasten turvotuksesta tai massoista.

Nivustyrät eivät yleensä kuroudu umpeen itsestään, vaan vaativat korjaantuakseen leikkaushoitoa. Nivustyrän voi havaita minkä ikäisellä koiralla tahansa.

Koiran perineaalityrä

Perineaalityrät ovat tyypillisesti ikääntyvien kastroimattomien uroskoirien ongelmana. Siinä peräaukkoa ja -suolta ympäröivät kudokset veltostuvat niin, että peräsuoli pääsee kuin pullahtamaan umpipussiksi lihaskerrosten väliin. Tästä aiheutuu luonnollisesti koiralle kiusallinen vaiva suolen toiminnan häiriintyessä. Hoitona on ulosteen koostumuksen optimointi ja tyrän kirurginen korjaus sekä kastraatio.

Myös trauma voi olla koiran tyrän taustalla

Rakenteellisten kudosheikkouksien lisäksi tyriä voi aiheutua traumaattisesti. Tyypillinen tyrä muodostuu vatsanpeitteisiin tylpän trauman, kuten toisen koiran pureman tai jonkin törmäyksen aiheuttamana.

Onnettomuuden seurauksena koiran iho saattaa olla täysin ehyt, mutta syvemmälle kudoksiin on aiheutunut repeämä, josta tavallisimmin vatsaontelon sisältöä pääsee tyräytymään lihaskerroksiin tai jopa ihon alle asti.

Koiran tyrien tutkiminen

Tyrien tutkiminen onnistuu eläinlääkärin vastaanotolla yleensä kivuttomasti kattavan yleistutkimuksen avulla, jolloin voidaan sopia myös koiran edun mukaisista tyrän vaatimista jatkotoimista.

Koiranpentujen tyrät havaitaan yleensä ennen luovutusikää pentutarkastuksen yhteydessä. Pääsääntöisesti pentujen terveyttä vaarantamattomat napa- ja nivustyrät suositellaan leikattavan anestesiariskien minimoimiseksi vasta pennun ollessa yli neljän kuukauden ikäinen ja kahden kilogramman painoinen. Painorajassa toki kääpiörodut huomioiden.

Samankaltaisia artikkeleita

Ihminen laittaa koiran tassuun sidettä
Haavojen ensiapu koiralla ja kissalla

Koiranomistajan perustaitoihin kuuluu haavojen ensiapu. Samat ohjeet pätevät sekä koirien että kissojen haavojen hoitoon. Oikeanlainen ensiapu ehkäisee pinnallisten haavojen tulehtumista ja estää syvempiä haavoja vuotamasta

Lue lisää »
Eläinlääkäri näyttää, kuinka koiralle annetaan ensiapua
Koiran ja kissan hätäensiapu

Hätäensiapu voi pelastaa koiran tai kissan hengen. Lue tästä artikkelista, millaista hätäensiapua erilaisissa tilanteissa tulee antaa. Ensiapu onnettomuuspaikalla Onnettomuuspaikalla on tärkeää käyttäytyä rauhallisesti. Auta loukkaantuneita

Lue lisää »
Kuvassa koiralle tehdään kuonosidettä.
Kuonositeen tekeminen koiralle

Loukkaantunut koira on lähes aina shokissa, jolloin se voi purra myös tuttujakin ihmisiä. Käsittele siis koiraa varoen. Ensiaputilanteita varten on hyvä tietää, kuinka tehdä koiralle

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.