Kun lemmikillenne on varattu aika leikkaukseen tai muuhun yleisanestesiaa vaativaan toimenpiteeseen, muutama asia on hyvä ottaa huomioon potilasturvallisuuden vuoksi.
Yleisiä ohjeita
- Leikkauspäivänä potilas tuodaan klinikalle aamulla varattuna aikana, jolloin tapaatte vielä hoitavan eläinlääkärin. Kotiutus tapahtuu erikseen sovittuna aikana.
- Huomioittehan, että mikäli lemmikin mukana on omia peittoja tai leluja, ne voivat sotkeentua eritteisiin, jolloin joudumme heittämään ne pois.
- Lemmikin tulee olla puhdas ja kuiva leikkaukseen tultaessa. Tarvittaessa se olisi hyvä pestä 1-2 päivää ennen leikkauspäivää, mutta kuitenkin niin että turkki ehtii kuivua.
- Suun kunto olisi hyvä tarkistuttaa ja hoitaa ennen kiireettömiä leikkaustoimenpiteitä, koska huonokuntoinen suu ja hampaat lisäävät infektioriskiä.
- Koirat tulisi käyttää tarpeillaan ennen klinikalle tuloa.
- Voitte tuoda pienen annoksen lemmikin omaa ruokaa mukaan klinikalle.
- Toimenpiteen jälkeiset kotihoito-ohjeet saatte kirjallisena, kun haette lemmikkinne kotiin.
Paasto
- Potilaan tulee olla syömättä 8 tuntia ennen klinikalle tuloa, vettä saa olla vapaasti tarjolla.
- Pennuilla, hyvin pienillä koirilla sekä kissoilla paaston pituus on 4-6 tuntia.
- Poikkeuksena suolisto- sekä vatsalaukuntähystykset, joihin on erillinen paasto-ohje. Saatte sen klinikalta varatessanne aikaa toimenpiteeseen.
Lääkitykset ja rasvahappovalmisteet
Jos lemmikillä on päivittäistä lääkitystä vaativa perussairaus tai aloitettuja lääkityksiä ennen toimenpidettä, varmistakaa henkilökunnalta, että teillä on ohjeistus lääkkeiden antamiseen ennen leikkausta ja leikkauspäivän aamuna.
Mikäli lemmikkinne saa rasvahappovalmisteita, niiden antamisessa pidetään kahden viikon tauko ennen leikkausta tai hammastoimenpidettä.
Nukutus
Omaeläinklinikalla lemmikki nukutetaan turvallisesti ja hoitaja valvoo anestesiaa koko toimenpiteen ajan. Heräämöseurantaa jatketaan kotiutukseen asti. Eläimet reagoivat kuitenkin lääkityksiin eri tavoin, minkä takia toimenpiteisiin liittyy aina pieni komplikaatioiden riski toimenpiteen aikana ja sen jälkeen.
Leikkaushaavan hoito kotona
Leikkaushaava paranee n. 2 viikossa. Jos leikkaushaava on suojattu haavalapulla, sen voi poistaa seuraavana päivänä. Haavan hoidossa tärkeintä on puhtaus, haavaa käsitellään aina puhtain käsin.
Kauluria/haavapukua pidetään operaation jälkeen n. 2 viikon ajan (tikkien poistoon asti, jos haava on suljettu poistettavilla ompeleilla), jotta lemmikki ei pääse nuolemaan tai raapimaan haavaa. Klinikaltamme voi ostaa kotiin kaulurin tai haavapuvun haavan suojaamista varten.
Leikkaushaavan tulee olla puhdas ja kuiva. Kotona haavaa tarkkaillaan päivittäin ja jos haava kastuu tai likaantuu, se suihkutellaan puhtaaksi muutaman minuutin ajan vedellä, jonka jälkeen se kuivataan painelemalla puhtaalla pyyhkeellä.
Kipulääkitys
Leikkauskipu on yleensä lyhytaikaista ja lievittyy kun haava paranee. Sitä ennen tarvitaan kuitenkin kivunlievitystä. Sillä pyritään vähentämään kudosvaurion aiheuttamaa stressiä elimistössä, edistämään potilaan toipumista ja estämään kivun pitkittymistä. Noudata annettuja kipulääkeohjeita ja jos lemmikki vaikuttaa kipeältä, olethan yhteydessä hoitaneeseen eläinlääkäriin.
Jos lemmikillesi tulee sivuvaikutuksia lääkityksistä, olethan heti yhteydessä klinikalle.
Ennakkovalmistelut kotona ennen toimenpidettä
Lemmikille on hyvä järjestää rauhallinen, lämmin paikka toipumiseen toimenpiteen jälkeen. Lemmikki voi olla ensimmäisen vuorokauden ajan väsynyt tai levoton ja äännellä enemmän. Tämä on vaaratonta ja liittyy tavallisimmin potilaalle annettuihin lääkityksiin.
Ortopedisten leikkausten jälkeen tulee erityisesti välttää leikatun raajan liikaa rasitusta rajaamalla lemmikille erillinen alue missä se ei pääse hyppimään, liukastumaan, tai vaihtoehtoisesti hankkia häkki toipumisen ajaksi. Lattioilla on hyvä pitää paljon mattoja liukastumisen estämiseksi ja sohvalle/sängylle/tasoille hyppääminen tulee estää, esimerkiksi kääntämällä huonekalut toisin päin ja laittamalla tuoleja sohville.
Isojen, laaja-alaisten pehmytosakirurgisten (esim. laparatomiat, isojen kasvainten poistot) toimenpiteiden jälkeen tulee rajoittaa lemmikin liikkumista kotioloissa ja ulkona.
Jotta toipuminen tapahtuisi suunnitellusti, perehdythän saamiisi kirjallisiin ja suullisiin ohjeisiin ja noudata niitä. Jos sinulla on kysyttävää jatkohoidosta tai toipumisesta, otathan yhteyttä klinikalle.
Jos lemmikkinne terveydentilassa tai yleisvoinnissa tulee muutoksia ennen toimenpidepäivää, olettehan myös silloin yhteydessä klinikalle.
Tervetuloa!