Virtsarakon tähystys ja koepalojen otto

Virtsateiden tähystys vaatii nukutuksen, mutta on koiralle helppo toimenpide toipua. Koepalojen otosta voi aiheutua lyhytaikaista verivirtsaisuutta, mutta muuten koira on entisellään jo seuraavana päivänä.  Virtsateiden tähystyksessä tarkastetaan ensin nartun emätin, jonka jälkeen tähystin viedään virtsaputken kautta virtsarakkoon.  Nartulla käytetään yleensä jäykkää lyhyttä tähystintä, kun taas uroksen kapeampi ja pidempi virtsaputki edellyttää erittäin pitkän ja kapean sekä taipuisan tähystimen käyttöä.

Tähystyksessä pystytään näkemään kasvaimet virtsaputkessa tai virtsarakossa sekä ottamaan koepalat oikean hoidon määrittämiseksi. Lisäksi voidaan todeta mahdolliset rakenneviat (esim. virtsan tiputtelua aiheuttava virtsajohdinten laskeutuminen väärään paikkaan), virtsakivet sekä tulehdukselliset muutokset.

Kissan virtsaputki on yleensä liian kapea tähystettäväksi. Syitä kystoskopiaan voivat olla: virtsantiputtelun syyn selvittäminen, massat virtsarakossa, virtsaputkessa tai emättimessä, selittämätön verivirtsaisuus, selittämätön virtsantulon estyminen, krooninen selittämätön virtsatietulehdus.

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.