Nenäontelon tähystys ja koepalojen otto

Nenäonteloiden tähystys vaatii nukutuksen ja aiheuttaa yleensä jonkin verran sierainverenvuotoa toimenpiteen jälkeen.  Tähystys pyritään suorittamaan niin että potilas voi jäädä klinikalle seurantaan tutkimuksen jälkeen ja saa tarvittaessa tukihoitoa, jos vuoto on voimakasta. Tutkimuksen jälkeen on syytä pitää lemmikki levossa alueella, jossa mahdollinen verenvuoto ei haittaa ja välttää kiihtymistä parin päivän ajan. Kuonoa voi tarvittaessa hautoa kylmällä hyytymisen edistämiseksi.

Tähystyksessä tarkastetaan nenäontelot viemällä jäykkä tai taipuisa tähystin sierainten kautta sisään ja käymällä läpi eri kuorikkovälit. Nenänielu voidaan tarkastaa nielun kautta taipuisalla tähystimellä. Tähystämällä pystytään usein näkemään koko nenäontelo kirsusta nenänieluun asti kaikkein pienimpiä koiria ja kissoja lukuun ottamatta. Tähystämällä voidaan todeta kasvaimia, vierasesineitä ja tulehduksellisia muutoksia. Uudismuutoksista voidaan ottaa koepaloja ja vierasesineet pystytään yleensä poistamaan.

Syitä nenän tähystykseen voivat olla krooninen limainen tai räkäinen vuoto sieraimesta, krooninen verenvuoto sieraimesta, kroonisesti tukkoinen sierain ja äkillisesti kuonoa voimakkaasti hankaava eläin. Lähes aina on suositeltavaa CT-kuvata lemmikin nenäontelo ennen tähystystä.

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.