Kyynelnesteen erittymisen mittaus

Kyynelneste voitelee silmän pintaa ja huolehtii sarveiskalvon solujen ravinnonsaannista ja siitä, että silmän pinta pysyy kirkkaana. Kyynelrauhaset tuottavat kyynelnestettä silmän pinnalle ja kyyneleet poistuvat silmästä kyynelkanavaa pitkin nenäonteloon. Lisääntynyttä kyyneleritystä voi liittyä melkein mihin tahansa silmäsairauteen. Esimerkiksi silmän vierasesineet, sarveiskalvohaavat, silmän sisäosien tulehdukset ja silmänpainetauti voivat aiheuttaa lisääntynyttä kyyneleritystä, toisaalta runsaan kyynelvuodon taustalla voi olla myös tukos kyynelkanavassa. Koirilla esiintyy jonkin verran kuivasilmäisyyttä eli keratokonjunctivitis siccaa, jonka tyypilliset sidekalvontulehdusoireet aiheutuvat liian vähäisestä kyyneltuotannosta.

Kyynelnestetuotannon mittaaminen kuuluu silmän perustutkimukseen ja se on helppo ja nopea toimenpide. Kyyneltuotantoa mitataan ns. Schirmer Tear -testillä eli pienellä paperisella liuskalla, jonka reunassa on millimetriasteikko. Liuska taitetaan ja asetetaan alaluomen alle siten, että se koskettaa silmämunan pintaa. Noin 60 sekunnin kuluttua liuska luetaan ja tulos ilmoitetaan millimetreinä minuutissa (mm/min).

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.