Ortopedia

Tuki- ja liikuntaelinvaivojen syyt ovat moninaiset. Taustalla voi olla esimerkiksi pehmytkudoksen trauma, kuten venähdykset, revähdykset sekä jänteiden tai siteiden repeäminen. Tyypillisiä luuston ongelmia ovat murtumat, asentovirheet ja luukasvaimet. Raajojen asentovirheet (joihin mm. hoitamattomat kasvuhäiriöt voivat johtaa) ja paikkojen kuluminen johtavat ajan saatossa usein krooniseen nivelrikkoon, joka on yksi tavallisimpia ikääntyvän lemmikin ortopedisia vaivoja. Nivelrikon aiheuttaman tulehduksen lisäksi voi niveltulehduksen taustalla olla myös esim. bakteeritulehdus tai autoimmuunisairaudet.

Mikäli koira tai kissa ontuu, se tulee tutkituttaa aina eläinlääkärillä.

Kivun tunnistaminen saattaa olla haasteellista. Etenkin ikääntyneillä lemmikeillä oireita saatetaan pitää vanhuuteen liittyvänä, luonnollisena käytöksen muutoksena tai “arvokkuutena” ja oireita ei osata yhdistää kipuun ja kipu jää siten hoitamatta. Tuki- ja liikuntaelinkivut voivat ilmetä mm:

  • liikkumishaluttomuutena tai laiskuutena
  • väsymyksenä, tai ”mököttämisenä”
  • kankeana liikkeenä tai hyppäämisvaikeuksina
  • haparointina rappusissa tai ylös noustessa
  • selvänä ontumisena

On huomattava, että koira ja kissa pyrkivät usein peittämään kipua ja vain erittäin vakavissa kiputiloissa eläin kannattelee kipeää jalkaa kokonaan ilmassa, kieltäytyy täysin liikkumasta tai valittaa kipujaan äännellen. Ontuminen sinänsä on aina merkki kivusta tai ongelmasta.

Ontumatutkimuksessa tarkastellaan eläimen liikkumista, tutkitaan miten hermotus toimii ja etsitään kipukohtia. Usein raajoja, selkärankaa ja kaulaa tunnustellaan ja niveliä taivutellaan. Näin etsitään jotakin tavallisuudesta poikkeavaa, kuten rutinaa, kuumotusta, turvotusta tai kipua jne. Myös liikeratojen laajuutta tutkitaan ja vastakkaisten raajojen eroavaisuuksia etsitään.

Ortopedi tarkkailee esimerkiksi eläimen asentoa, painon jakautumista raajojen kesken, askelten pituutta ja pään kannattelua. Haastavissa tapauksissa voidaan käyttää hidastettua videotallennetta, joka paljastaa liikkeen pienetkin puutteet. Tutkimuksen tukena voidaan hyödyntää myös röntgenkuvausta, ultraäänitutkimusta, tietokonetomografiaa, luuston gammakuvausta, nivelnestenäytteiden tutkimista, voimalevytutkimuksia ja tähystystä.

Eläinlääkäri hyödyntää menetelmiä harkinnan mukaan ontumien syyn selvittämisessä. Hoitokeino valitaan diagnoosin pohjalta. Joskus hoidoksi riittää pelkkä lepo ja osa ongelmista vaatii leikkauksen yhdistettynä kipulääkitykseen ja fysioterapiaan.

Yleiseläinlääkärin vastaanotto

Yleiseläinlääkäri on eläinten terveyden asiantuntija. Hän on perehtynyt laajalti eri eläinlajien terveyden- ja sairaudenhoitoon. Yleiseläinlääkärin puoleen voi kääntyä kaikissa vaivoissa, tarvittaessa hän ohjaa jatkotutkimuksiin tai

Lue lisää »

Ortopedia

Tuki- ja liikuntaelinvaivojen syyt ovat moninaiset. Taustalla voi olla esimerkiksi pehmytkudoksen trauma, kuten venähdykset, revähdykset sekä jänteiden tai siteiden repeäminen. Tyypillisiä luuston ongelmia ovat murtumat,

Lue lisää »

TPLO-leikkaus

TPLO- leikkauksessa (Tibial plateau levelling osteotomy) sääriluu katkaistaan ja polven kulmaa muutetaan uuteen asentoon kirurgisten implanttien avulla, jolloin polveen kohdistuvat voimat saadaan tasapainotettua ilman vaurioitunutta

Lue lisää »

Murtumien kirurginen korjaus

Murtumat korjataan kirurgisia implantteja hyödyntäen, implanttien tarkoitus on pitää murtuneet luun osat paikoillaan, jotta luutuminen ja paraneminen on mahdollista. Murtumissa luu paranee yleensä 4 –

Lue lisää »

Patella-luksaation kirurginen korjaus

Kaikki oireilevat tapaukset tulee hoitaa kirurgisesti, mutta koska lumpion sijoiltaan meno altistaa muille ongelmille (nivelruston vauriot ja eturistisiteen repeämä) leikkaushoito voi tulla kyseeseen myös oireettomissa

Lue lisää »

Raajan amputaatio

Raajan amputaatio tehdään useimmiten isojen kasvaimien tai vaikeiden raajamurtumin johdosta, tilanteissa, joissa raajaa ei pystytä pelastamaan. Paranemisaika operaation jälkeen on yllättävän nopea, useimmat potilaat pystyvät

Lue lisää »

Varpaan amputaatio

Syitä varpaan amputaatiolle voi olla esimerkiksi murtuma tai kasvaimet. Amputaatio tehdään tilanteissa, joissa varvasta ei voida säästää.

Lue lisää »

Hännän amputaatio

Syitä häntäamputaatiolle on usein trauma tai kasvain. Häntänikamien murtumissa häntää on vaikea saada stabiloitua sen liikkuvuuden vuoksi, jolloin usein ainoana hoitomuotona on hännän amputaatio.

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.