Röntgenkuvaukset

Röntgentutkimus on nopea, kivuton ja helppo suorittaa. Tutkimuksella saadaan lisää tietoa potilaasta, koska päästään kuvantamaan eläimen sisärakenteita. Tutkimuksen aikana potilas ja mahdolliset kiinnipitäjät altistuvat röntgensäteilylle, mutta asianmukaiset toimintatavat ja suojat pitävät altistumisen alhaisena. Tutkimus ei aiheuta eläimelle kipua, mutta pelokkaat ja rauhattomat eläimet on syytä rauhoittaa tutkimusta varten. Myös ihmisten altistus säteilylle vähenee, mikäli kiinnipitäjiä ei tutkimuksessa tarvita.

Tiineysröntgen

Tiineysröntgen on ultraa varmempi menetelmä pentujen lukumäärän laskemiseksi. Tiineysröntgen tiineyden toteamiseksi tehdään kuitenkin aikaisintaan 50 tiineysvuorokauden jälkeen. Tiineysröntgeniä varten koiraa ei tarvitse rauhoittaa.

Lue lisää »

Röntgenkuvaukset

Röntgentutkimus on nopea, kivuton ja helppo suorittaa. Tutkimuksella saadaan lisää tietoa potilaasta, koska päästään kuvantamaan eläimen sisärakenteita. Tutkimuksen aikana potilas ja mahdolliset kiinnipitäjät altistuvat röntgensäteilylle,

Lue lisää »

Myelografia

Tavallisella röntgentutkimuksella ei voida arvioida selkärangan välilevyjen tilannetta. Epäiltäessä esimerkiksi välilevytyrää, on tehtävä myelografia eli selkäydinkanavan varjoainetutkimus. Nykyään välilevytyrien diagnosoinnissa käytetään yleisesti magneettitutkimusta tai tietokonetomografiaa.

Lue lisää »

Luusto, nivelet ja kallon rakenteet

Tuki- ja liikuntaelimistöä kuvataan esimerkiksi ortopedisten vaivojen (ontuminen, nivelrikko) takia sekä jalostustarkastusten takia. Nykyään jalostuksellisesti tarkastettavia kohteita on rodusta riippuen lonkat, kyynärnivelet sekä selkäranka.

Lue lisää »

Rinta- ja vatsaontelo

Näillä tutkimuksilla päästään näkemään eri elinten sijainti, muoto, koko ja mahdolliset poikkeamat röntgentiiviydessä. Vatsaontelokuvissa voidaan havaita mm. merkkejä suolitukoksista, vierasesineistä, kasvainsairauksista tai nesteen kertymisestä vatsaonteloon.

Lue lisää »

Ruoansulatuskanava ja virtsatiet (varjo-ainetutkimus)

Röntgentutkimukseen voidaan liittää myös varjoainetutkimus. Ruoansulatuskanavan varjoainetutkimuksessa potilaalle syötetään varjoainetta, jonka kulkua ruoansulatuskanavassa sitten seurataan tietyin väliajoin otetuilla kuvilla. Myös virtsateiden toimintaa voidaan tutkia varjoaineen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.